Kirkkolammen tulevaisuus näyttää valoisalta

Vaikka laiturilla tuntui olevan ahdasta, silti kaikille kuudelle lapselle löytyi kalapaikat.
Vaikka laiturilla tuntui olevan ahdasta, niin silti kaikille kuudelle lapselle löytyi kalapaikat.

Kirkkolampi kirkkaaksi- toimikunta järjesti yhdessä Uukuniemen Marttojen ja Imatran seudun ympäristötoimen kanssa rantakalaillan Kirkonkylän kesäkodilla torstaina 24.7. Tilaisuudessa oli asiaa Kirkkolammen kunnostuksesta ja vesiensuojelusta. Marttojen Aili Jääskeläinen oli keittänyt todella maittavan muikkusopan ja ohjelmassa oli myös onkikilpailu lapsille. Kesäkodille oli saapunut kiinnostuneita kuulemaan mitä toimikunta on saanut aikaiseksi ja miltä Kirkkolammen tila tänä päivänä vaikuttaa. Kuuden lapsen onkiesssa laiturilla ympäristöinsinööri Helena Kaittola kertoi yhdessä Marttojen puheenjohtaja Armi Käpin kanssa toimikunnan toiminnasta.

Aktiivinen ja aikaansaava toimikunta

Marttojen aloitteesta, vuonna 2011 perustettu Kirkkolampi kirkkaaksi toimikunta on tehnyt ja kartoittanut toimenpiteitä vedenlaadun parantamiseksi. Koska Kirkkolammen tilasta ja veden laadusta ei ollut alussa saatavilla paljoa tietoa, päätti toimikunta järjestää asiasta kyselyn paikallisille ja kesäasukkaille Uukuniemi.info verkkosivun kautta, kertoo Kaittola. Kyselyyn osallistuneista suurin osa oli sitä mieltä, että lammen tila on huonontunut ajan saatossa.

Kirkkolampi on yhteydessä Pyhäjärveen. Sen vedenlaadun kehitykseen on vaikuttanut lammen kuroutuminen emäjärvestä. Vesi vaihtuu heikommin ja ihmistoiminnan vaikutukset näkyvät lammessa herkemmin kuin suuressa vesistössä. Syvimmillään 11 metriä syvän Kirkkolammen valuma-alueella on joitakin ojitettuja metsätaloussoita, maataloutta mutta  enimmäkseen kuitenkin muita talousmetsiä. Lammen rannalta löytyy 3 – 4 vakituista asuintaloa ja kesäasuntoja noin 16 kpl. Sen pohja on voinut kärsiä happikadosta etenkin kahtena viime kesänä kun hellettä on riittänyt. Hapen käydessä vähiin ravinteet huuhtoutuvat takaisin vesimassaan järven pohjasedimentistä. Myös ilmastonmuutos on lisännyt valumia vesistöihin.

 

Helena Kaittola
Helena Kaittola

Toimikunta on kolmen vuoden aikana tehnyt tasaisesti toimenpiteitä lammen parantamiseksi. Syksyllä 2013 se suoritti kalastoselvityksen Nordic-verkoilla.

-Koekalastuksen suorittanut Topi Pöyhönen sanoi että lammessa on sekä petokaloja että pieniä kaloja. Voi olla tyytyväinen kalojen suhteen. Se tarkoittaa että myös vedenlaatu on ok, pohtii Kaittola.

Viime talvena toimikunta ruoppasi kirkkosillan salmen ja elokuun lopussa on tarkoitus vielä tehdä vesikasvuston niittäminen Pyhäjärven puolella.

-Projekti vaikuttaa lupaavalta. Hovilan tilan omistaja Olli Hälvä on sanonut että vois ottaa heinät biisonien ruoaksi. Koneen tullessa Uukuniemellä myös yksityiset voisivat hyödyntää halutessaan sitä omien rantojensa leikkuuseen. Toimikunta maksaa koneen siirron, kertoo Kaittola ja jatkaa että niittoja on tehtävä kaksi kappaletta joko samana tai peräkkäisinä kesinä.

Uukuniemen Marttojen puheenjohtaja Armi Käppi kiitti kaikkia lammen tilasta huolestuneita ja tukijoita. Hän kertoo että rahaa Kirkkolammen hyväksi on kerätty reilu 2000 euroa. -Kaikki raha mikä on kerätty menee lyhentämättömänä Kirkkolammen hyväksi.

 

 

 

Tuisku Tynkkynen sai kalastaan palkinnoksi karkkipussin.
Tuisku Tynkkynen sai kalastaan palkinnoksi karkkipussin.

Monenlaisia ja mittaisia kaloja

Aikuisten puhuessa tärkeistä asioista, lapset pitivät hauskaa Kirkkolammen rannalla. Tapahtumassa oli onkikilpailu johon osallistui kuusi uukuniemeläistä lasta. Kaikki sulloutuivat pienelle laiturille, mutta kuten sanonta kuuluu “sopu sijaa antaa”, ei kalapaikoista tullut kuitenkaan kinaa.

-Niko johtaa yhdellä isolla, muuten minä johtaisin mutta pääsi karkaamaan, harmittelee Pyry Tynkkynen.

Niko Ainala jatkaa että kalastus ei kuulu lempiharrastuksiin. Silti kesän isoimmasta kalasta kysyttäessä alkaa kova kilpailu. -Isoin minkä olen saanut on ollut 6 kiloinen hauki, kertoo Eero-Pekka Ulvinen johon Tuisku Tynkkynen vastaa että heillä on ollut katiskoissa vaikka kuinka isoja!

Lapset saivat lopulta monenlaisia ja kokoisia kaloja. Puolentoista tunnin onkimisesta jokainen sai palkinnoksi karkkipussin. Ainakin toistaiseksi kaloja lammessa tuntui riittävän.

Helena Kaittola Imatran seudun ympäristötoimesta kertoo olevansa tyytyväinen tapahtumaan. Hänestä on mukavaa järjestää keskustelutilaisuuksia aidossa ympäristössä, luonnossa.

Vaikka meneillä on muitakin hankkeita pitkin Etelä-Karjalaa, saavat uukuniemeläiset kiitosta.

-Kiva että Uukuniemellä ollaan aktiivisia asian suhteen, miettii Kaittola ja jatkaa että vaikka Kirkkolammen tila ja tulevaisuus näyttää valoisalta, niin silti hereillä kannattaa olla.

-TT

SONY DSC

Ahven, 21 cm! Niko Ainala seuraa tarkasti onkimansa kalan mittaamista. Vierellä seuraa Nikon sisko Emilia ja ympäristöinsinööri Helena Kaittala.
Ahven, 21 cm! Niko Ainala seuraa tarkasti onkimansa kalan mittaamista. Vierellä seuraa Nikon sisko Emilia ja ympäristöinsinööri Helena Kaittala.
Kalakilpailun palkintojenjako.
Kalakilpailun palkintojenjako.

SONY DSC

Kirkkolampi kirkkaaksi- toimikunta niittää elokuun lopussa vesikasvustoa. Myös yksityiset voivat samalla kertaa niittää oman rannan vesikasvuston. Toimikunta on luvannut maksaa koneen siirron joten maksettavaksi jäisi ainoastaan tuntiveloitus joka on 100 euroa/h. Asiasta voi kysyä lisää Armi Käpiltä.
Kirkkolampi kirkkaaksi- toimikunta niittää elokuun lopussa vesikasvustoa. Myös yksityiset voivat samalla kertaa niittää oman rannan vesikasvuston. Toimikunta on luvannut maksaa koneen siirron joten maksettavaksi jää ainoastaan tuntiveloitus joka on 100 euroa/h. Asiasta voi kysyä lisää Armi Käpiltä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>