Uusia tuulia Uukuniemi -juhlille – Teemana uukuniemeläiset lotat

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna 30.6.-1.7. vietetään  Uukuniemi-juhlia, jotka ovat kuuluneet uukuniemeläiseen kesäperinteeseen jo lähes 60 vuoden ajan. Aiempina vuosina juhlien ohjelmaan ovat sisältyneet keskeisesti  paikallisista kantasuvuista tehdyt sukututkimukset sekä sukukirjojen julkistamistilaisuudet. Nyt juhlien sisältöä sekä toteutustapaa on haluttu uudistaa siten, että se tavoittaisi laajemman yleisön ja houkuttelisi vakituisten asukkaiden lisäksi väkeä myös pitäjän rajojen ulkopuolelta.

Viime kesänä juhlistettiin Suomen 100 -vuotista itsenäisyyttä ja käsiteltiin Uukuniemellä vahvasti näyttäytynyttä karjalaista ortodoksiperinnettä. Juhlien kulttuurilliseen osuuteen kuului myös Mikkis -teatterin esitys “Koti, uskonto, isänmaa”, joka on toistaiseksi ollut Mikkiksen suosituin näytelmä. Tänä vuonna kulttuuritarjontaa on luvassa lauantai-iltana Juholan Biisoniareenalla, jolloin Sota-ajan lauluja esittävät puhallinorkesteri Saimaa laulusolistinaan Maarit Honkanen Savonlinnan Teatterimyllyn Harmony Sisterseistä. Lotta-teemaa sivuavan konsertin lisäksi ravintolan alakerrassa toimii lottakanttiini, jossa tarjolla on muun muassa lottien “muuripata” -keittoa, munkkeja, leivonnaisia, kahvia ja virkokkeita.

Musiikkia kuullaan myös kirkonmäellä. Lauantain juhlassa esiintyjinä ovat Duo Leila Luukkainen ja Pentti Ojajärvi, sopraano Annika Valkeapää sekä Parikkalan kuorot. Sunnuntain pääjuhlassa puolestaan musiikillisesta tarjonnasta vastaavat Susan Aho ja Mika Venhovaara ja Parikkala-kvartetti.

Uukuniemen alueen historian rinnalle juhlilla on tarkoitus nostaa esiin ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Lauantaina Marttaliiton entinen puheenjohtaja Lea Sairanen sivuaa puheenvuorossaan naisten merkitystä nykymaailmassa. Sunnuntain pääjuhlassa juhlapuhujana on puolestaan maakuntajohtaja Matti Viialainen.  Viialaisen esitelmän Etelä-Karjalan ja pitäjien tulevaisuus liittyy paljon puhuttaneisiin sote- ja maakuntauudistuksiin.

Tämän vuoden juhlien teema on “Lotat, Suomen naisten suuri tarina”. – Sota-ajan tapahtumat kiinnostavat varsinkin täällä rajan pinnassa asuvia, mutta aiemmin sotahistoriaa on tarkasteltu lähinnä miesten näkökulmasta. Nyt halusimme tuoda esiin naisten panoksen Suomen sota-aikaisessa toiminnassa, kertoo lotta-teeman ideoija Salme Kandolin. Lotta Svärd -järjestön Uukuniemen osasto perustettiin 1928 ja jokaisessa kylässä oli myös oma kyläosastonsaja. Lottien toimisto sijaitsi Ristlahdessa. . – Kaikki kirjallinen historiatieto uukuniemeläisistä lotista jäi rajan taakse lukuun ottamatta lottaluetteloa, sanoo Kandolin. Luettelon mukaan Uukuniemellä oli kaiken kaikkiaan 289 lottaa. Tiedon hankkiminen paikallisesta lottatoiminnasta on ollut haasteellista.  – Alkukeväällä vierailimme uukuniemeläisen lotan Toini Saharisen luona Savonlinnassa ja hänen lisäkseen haastattelimme myös muutamia lottien omaisia, Kandolin kertoo. Haastattelujen avulla saatu on koottu yhteen ja kirjoitettu teatterimonologin muotoon. Monologin esittää lauantain juhlassa Irmeli Tiainen.

Lauantain kohokohta on kirkkotarhaan sijoitettavan lottamuistomerkin paljastamistilaisuus. Paljastuspuheen pitää Heidi Huuskonen Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinne ry:stä. Muistolaatta Lotta Svärd merkkeineen on kiinnitettynä Kummun vanhan koulun peruskiveen. Yhteys muistomerkkikiven ja lottatoiminnan väliltä selvisi haastattelujen myötä: eräs koulun entisistä opettajista organisoi Kummussa lottatoimintaa ja koulun keittolassa on muun muassa keitetty soppaa ilmavalvonnassa olleille. – Muistomerkin tarkoituksena on säilyttää tieto lottien korvaamattomasta työstä tuleville sukupolville, Kandolin päättää.

 

Uukuniemi-juhlatilaisuuden avaa Uukuniemi-seuran hallituksen jäsen Salme Kandolin, joka myös Lotta-teeman “äiti”. Kuva vuodelta 2017.

 

K.L.

 

Yksi kommentti artikkeliin “Uusia tuulia Uukuniemi -juhlille – Teemana uukuniemeläiset lotat”

  1. Jussi Ranta

    Uukuniemi-juhlasta on nyt kehkeytymässä anniltaan ehkä monipuolisin ja merkittävin tapahtuma koko Etelä-Karjalassa ja miksei laajemminkin. Juhlahan sisältää väkevää ja uutta tietoa historiastamme ja naisten roolista maamme puolustamisessa. Tunnustuksena tästä suuresta työstä kirkkotarhassa paljastetaan muistomerkki. Kulttuurianti kautta juhlan on monipuolinen ja korkeatasoinen. Tulevaisuuteen kurkotetaan maakuntajohtaja Matti Viialaisen juhlapuheessa ja naisten keskeistä roolia myös tulevaisuuden haasteissa tarkastelee Marttaliiton entinen puheenjohtaja Lea Sairanen. Nyt tulee antia monipuolisesti ja kauhakaupalla!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>