Kategoriat
Arkistot

Pappari palvelee vielä perjantaina ja lauantaina

 

Papinniemen leirintäalueen kesä on ollut paras vuosikausiin. Iso kiitos kuuluu tottakai helteisille päiville, mutta myös Papparin monipuoliselle ohjelmatarjonnalle sekä lisääntyneille aktiviteeteille. Aina toukokuun loppupuolella vietetyistä kesäkauden avajaisista lähtien ovat Pyhäjärven upeat hiekkarannat olleet lomalaisia tupaten täynnä, eikä tyhjillään olevia mökkejä tai karavaanaripaikkoja ole juuri näkynyt. Ja vaikka juhannukseksi säät hetkellisesti muuttuivat sateiseksi, ei se yrittäjä Niko Hälvän mukaan kävijämääriin suuremmin vaikuttanut. – Kaikista kesätapahtumista juhannus erottuu aina edukseen ja niin oli myös tänä vuonna, Hälvä kertoo. Tänä kesänä vapaa-ajanviettoaktiviteetteja on ollut leirintäalueella aiempaa runsaammin. Frisbeegolf-radan lisäksi tarjolla on ollut muun muassa sup-lautailua ja melontaa. Tapahtumailtoina “alkulämpöä” on voinut ottaa karaokea laulamalla. Kesäkuun alussa Pappariin rantautui myös saunalautta, joka on toiminut myös lisämajoitustilana. Sitä on voinut vuokrata kelluvana kahden hengen mökkinä.  -Ensi kesän tavoitteena on, että lautalla pääsee seilaamaan pitkin Pyhäjärveä. sanoo Hälvä. Virallisia kesäkauden päättäjäisiä vietettiin viikko sitten, mutta otollisista terassikeleistä johtuen Papinniemen ravintola on auki vielä tänään perjantaina ja lauantaina. – Mökkejä voi toki vuokrata myös syksyllä ja talvella, ja caravan-alueellekin pääsee talven tuloon asti kunhan tekee varauksen ennakkoon, kertoo Hälvä.

Papinniemen ravintola auki perjantaina 7.9. klo. 18-22 ja lauantaina 8.9. klo. 10-22.  

 

K.L.


Tangon taikaa Juholassa

Vielä ennättää viikon verran nauttimaan Juholan Biisoniareenan tarjonnasta, joka ravitsee niin kehoa kuin mieltä. Huomenna lauantaina 18.8. FINTangoFI -viikko saapuu esiintyjineen Papinniemen rannoilta Juholan navetan ylisille. Tangopäivä alkaa jo klo. 15, kun Radio Helsingistä tutut DJ:t Tixa ja Vilunki laittavat levylautaset soimaan. Klo. 17 vuorossa on tanssikurssi, jossa tangonaskeleita voi käydä häpeilemättä harjoittelemassa kaikkein tanssitaidottominmmatkin henkilöt. Ilta huipentuu  klo. 19 alkavaan konsertiin, jossa esiintyjinä nähdään tangokuningatar Maria Tyyster, FINTAngoFI -festivaalien “isäntä” Timo Valtonen sekä Valentin Butt.

Juholan kesäkauden päätöspäivää vietetään viikon kuluttua lauantaina 25.8. supersuositun saarelaisen Vetävä -yhtyeen kera. Nähdäänkö siellä koko kuluneen kesän yleisöennätys?

 

 

K.L.


Jälkien sijaan nyt bongataan karhuja

Tänä kesänä Uukuniemen alueella on tehty karhuista näköhavaintoja poikkeuksellisen paljon. – Ilmoituksia on tullut joinakin viikkoina jopa päivittäin. Toisaalta monet myös unohtavat ilmoittaa ja tiedot kulkeutuvat puskaradion kautta joskus useita viikkoja jälkikäteen, sanoo Jussi Ratilainen. Parina viime vuonna karhunkaatolupia on myönnetty vähän, mikä ilmeisesti on lisännyt karhukantaa. Myös poikkeuksellisen kuuma kesä on voinut edesauttaa karhujen liikehdintää, kun ravintoa täytyy lähteä kuivuuden takia etsimään laajemmalta alueelta. – Vanhat karhut ovat viisaita, mutta nämä nuoret karhut tuntuvat olevan sen verran hölmöjä että tulevat ihan näköisille paikoille, Ratilainen kertoo.  Haittaa tai häiriötä karhuista aiheutuu Ratilaisen mukaan vain hyvin yksittäisissä tapauksissa. – Karhut kyllä väistävät ihmistä, jos vain kuulevat ääniä tai liikettä. Varmasti siinä säikähtää karhu ihan yhtä paljon kuin ihminen, mikäli naamatusten sattuu, hän sanoo. Jos nalleen kuitenkin törmää, on viisainta vain varovasti perääntyä takavasemmalle. Pihapiiriin ilmestyneitä karhuja ei kannata lähteä itse hätistelemään, vaan soitto hätänumeroon on oikea ratkaisu. Ratilainen muistuttaa, että suurpetohavainnoista tulisi aina ilmoittaa, sillä niiden avulla saadaan tärkeää tietoa muun muassa pentueista. Tiedot vaikuttavat esimerkiksi kaatolupien määrään. Karhun lisäksi suurpetoihin kuuluvat ahma, ilves ja susi. – Ilveskanta on tällä hetkellä harvinaisen kova ja myös ahmoja on alueella liikuskellut. Sen sijaan yhtään susihavaintoa ei tullut viime talvenakaan, Ratilainen kertoo.

Suurpetoyhdyshenkilöinä Uukuniemellä

Jussi Ratilainen: 050.4915097

Reijo Tiitta: 050-5466953

Aiemmin metsäreiteillä ja pelloilla näki lähinnä vain karhun jälkiä. 
Kuva: Antti Leinonen

K.L.


Helleviikonloppu alkaa Saarelaisten Iltamien merkeissä

Epäonni ei ole saarelaisia kohdannut jos säätiedotusta on uskominen. Perjantaina 13. päivä vietetään Akonpohjan entisellä urheilutalolla Saaren Urheilijoiden organisoimia Saarelaisia Iltamia nyt jo toistamiseen.  – Kun ei täällä kylällä oikein tapahtumia ole, niin päätettiin sitten ottaa ohjat omiin käsiin, kertoo Rauno Partanen.  Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma oli jättimenestys ja vierailijoita oli lähes 500. Osittain heidän painostuksestaan on perinnettä päätetty jatkaa. Paikallisten lisäksi kesäasukkaat ottivat tapahtuman omakseen ja kyselyjä tämän vuoden iltamista on Partaselle tullut ympäri Suomea.  Kävijöitä on Partasen mukaan tulossa kauempaakin: monet 60- ja 70 -luvulla urheilutalolla tansseissa pyörineet haluavat tulla verestämään muistoja ja tapaamaan tuttuja. Pienen urheiluseuran tukena tapahtuman järjestämisessä on joukko sponsoreita ja yhteistyökumppaneita. – Urheilutalon nykyinen omistaja on antanut tilat käyttöömme ja Saaren Rakennuspalvelu, Urheilu-Jussi ja Lähi-Tapiola ovat puolestaan sponsoroimassa ruokatarjoilua, Partanen sanoo. Kaikille avoimet iltamat alkavat perjantaina iltapäivällä klo. 16. Tarjolla on lohikeittoa, jonka jälkeen tiedossa on pesäpalloaiheista ohjelmaa. Ilta jatkuu kunnan kesätorin merkeissä, joka viime vuonna yllätti suosiollaan myös myyjät. – Kyllä siellä taisi myytävät loppua monelta kesken ja samaa tietysti tavoitellaan nytkin,  nauraa Partanen. Loppuhuipennus alkaa klo. 20.30, jolloin  paljasjalkaisista saarelaisista koostuva Vetävä -yhtye valloittaa lavan ja kutsuu tanssin pyörteisiin. Ohjelmisto koostuu sekä uudesta että vanhasta tanssimusiikista, rock-klassikkoja unohtamatta. Anniskelusta vastaa Uukuniemen pitäjän oma Juholan Biisoniareena.

Vuosi sitten sää hiukan haittasi Saarelaisia Iltamia. Tällä kertaa ongelmaa sadekuurojen osalta tuskin tulee. Kuva: Rauno Partanen.

K.L.


Kesäkisahuumaa

Eilen tiistaina kilpailtiin jo tänä kesänä toistamiseen Niukkalan urheilukentällä lasten kesäkisojen merkeissä. Tällä kertaa lajeina oli pituushyppy sekä isommilla keihäänheitto ja pienillä pallonheitto. Vaikka kentän kunnostustyöt ovat vielä hieman vaiheessa, ei se menoa haitannut. Paikalla oli kaiken kaikkiaan 13 lasta ja paikallisten lisäksi edustusta oli aina Oulua myöten.

Venla Laineen tyylinäyte pituushyppypaikalla.
Nuorempi Laineen sisaruksista, Milja, seurasi isosiskonsa esimerkkiä.
Santtu Parhialalla oli keihään tekniikka jo oikein hyvin hallussa.

 

Odotetuin hetki: palkintojenjako. Korkeimmalla korokkeella Katariina Ulvinen ja vierellä hopeista mitalia ihailemassa Milja Laine.
9-vuotisten tyttöjen sarjassa oli osallistujia kaikkein eniten.
7-vuotisten poikien pituushypyn palkintojenjako. Vasemmalla Ilmari Rossi ja vierellä Onni Tynkkynen.

 

Lasten kesäkisat 3.7.2018 Tulokset

Pituus:

Pojat:

5v.

  1. Akseli Parhiala (1,07)

7v. 

  1. Onni Tynkkynen (2,00)
  2. Ilmari Rossi (1,94)

9v.

  1. Elias Rossi (1,80)

11v. 

  1. Artturi Parhiala (2,31)

13v.

  1. Santtu Parhiala

Tytöt:

5v.

  1. Kristiina Ulvinen (0,79)

7v. 

  1. Katariina Ulvinen (2,06)
  2. Milja Laine (1,63)

9v.

  1. Sanni Parhiala (2,11)
  2. Venla Laine (1,94)
  3. Adele Parhiala (1,81)

13v.

  1. Iida Solonen (2,69)

 

Keihäänheitto/pallonheitto

Pojat:

5v. 

  1. Akseli Parhiala (4,55)

7v.

  1. Onni Tynkkynen (11,16)
  2. Ilmari Rossi (10,21)

9v.

  1. Elias Rossi (7,56)

11v. 

  1. Artturi Parhiala (10,56)

13v.

  1. Santtu Parhiala (11,85)

Tytöt:

5v.

  1. Kristiina Ulvinen (4,21)

7v.

  1. Katariina Ulvinen (9,22)
  2. Milja Laine (7,19)

9v. 

  1. Adele Parhiala (9,57)
  2. Sanni Parhiala (7,60)
  3. Venla Laine (4,85)

13v.

  1. Iida Solonen (9,85)

 

 

K.L.


Asiointiajoa Kesälahdelle

 

Taksiautoilijat Anne Uppmann ja Pekka Tiitta ovat aloittaneet asiointimatkat Uukuniemeltä Kesälahdelle. Idea matkojen järjestämiseen lähti varsinkin ikääntyneemmän väen tarpeesta: pankki- ja kauppa-asioinnin lisäksi on mahdollista käydä esimerkiksi apteekissa ja tarvittaessa yhdistää matkoihin myös kulttuuritapahtumia.

Seuraava asiointimatka on huomenna torstaina 28.6. Lähtö kalasatamasta klo 9.00. Matkan hinta 14 € (Niukkalasta 10 €). Paluumatkalla on mahdollisuus poiketa Uukuniemen Pitäjän Kyläkaupassa. Ilmoittautumiset viimeistään tänään keskiviikona 27.6.  Annelle 0400-866 449.

 

Anne Uppman kyyditsee väkeä asioimaan Kesälahdelle.

 

K.L.


Uusia tuulia Uukuniemi -juhlille – Teemana uukuniemeläiset lotat

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna 30.6.-1.7. vietetään  Uukuniemi-juhlia, jotka ovat kuuluneet uukuniemeläiseen kesäperinteeseen jo lähes 60 vuoden ajan. Aiempina vuosina juhlien ohjelmaan ovat sisältyneet keskeisesti  paikallisista kantasuvuista tehdyt sukututkimukset sekä sukukirjojen julkistamistilaisuudet. Nyt juhlien sisältöä sekä toteutustapaa on haluttu uudistaa siten, että se tavoittaisi laajemman yleisön ja houkuttelisi vakituisten asukkaiden lisäksi väkeä myös pitäjän rajojen ulkopuolelta.

Viime kesänä juhlistettiin Suomen 100 -vuotista itsenäisyyttä ja käsiteltiin Uukuniemellä vahvasti näyttäytynyttä karjalaista ortodoksiperinnettä. Juhlien kulttuurilliseen osuuteen kuului myös Mikkis -teatterin esitys “Koti, uskonto, isänmaa”, joka on toistaiseksi ollut Mikkiksen suosituin näytelmä. Tänä vuonna kulttuuritarjontaa on luvassa lauantai-iltana Juholan Biisoniareenalla, jolloin Sota-ajan lauluja esittävät puhallinorkesteri Saimaa laulusolistinaan Maarit Honkanen Savonlinnan Teatterimyllyn Harmony Sisterseistä. Lotta-teemaa sivuavan konsertin lisäksi ravintolan alakerrassa toimii lottakanttiini, jossa tarjolla on muun muassa lottien “muuripata” -keittoa, munkkeja, leivonnaisia, kahvia ja virkokkeita.

Musiikkia kuullaan myös kirkonmäellä. Lauantain juhlassa esiintyjinä ovat Duo Leila Luukkainen ja Pentti Ojajärvi, sopraano Annika Valkeapää sekä Parikkalan kuorot. Sunnuntain pääjuhlassa puolestaan musiikillisesta tarjonnasta vastaavat Susan Aho ja Mika Venhovaara ja Parikkala-kvartetti.

Uukuniemen alueen historian rinnalle juhlilla on tarkoitus nostaa esiin ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Lauantaina Marttaliiton entinen puheenjohtaja Lea Sairanen sivuaa puheenvuorossaan naisten merkitystä nykymaailmassa. Sunnuntain pääjuhlassa juhlapuhujana on puolestaan maakuntajohtaja Matti Viialainen.  Viialaisen esitelmän Etelä-Karjalan ja pitäjien tulevaisuus liittyy paljon puhuttaneisiin sote- ja maakuntauudistuksiin.

Tämän vuoden juhlien teema on “Lotat, Suomen naisten suuri tarina”. – Sota-ajan tapahtumat kiinnostavat varsinkin täällä rajan pinnassa asuvia, mutta aiemmin sotahistoriaa on tarkasteltu lähinnä miesten näkökulmasta. Nyt halusimme tuoda esiin naisten panoksen Suomen sota-aikaisessa toiminnassa, kertoo lotta-teeman ideoija Salme Kandolin. Lotta Svärd -järjestön Uukuniemen osasto perustettiin 1928 ja jokaisessa kylässä oli myös oma kyläosastonsaja. Lottien toimisto sijaitsi Ristlahdessa. . – Kaikki kirjallinen historiatieto uukuniemeläisistä lotista jäi rajan taakse lukuun ottamatta lottaluetteloa, sanoo Kandolin. Luettelon mukaan Uukuniemellä oli kaiken kaikkiaan 289 lottaa. Tiedon hankkiminen paikallisesta lottatoiminnasta on ollut haasteellista.  – Alkukeväällä vierailimme uukuniemeläisen lotan Toini Saharisen luona Savonlinnassa ja hänen lisäkseen haastattelimme myös muutamia lottien omaisia, Kandolin kertoo. Haastattelujen avulla saatu on koottu yhteen ja kirjoitettu teatterimonologin muotoon. Monologin esittää lauantain juhlassa Irmeli Tiainen.

Lauantain kohokohta on kirkkotarhaan sijoitettavan lottamuistomerkin paljastamistilaisuus. Paljastuspuheen pitää Heidi Huuskonen Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinne ry:stä. Muistolaatta Lotta Svärd merkkeineen on kiinnitettynä Kummun vanhan koulun peruskiveen. Yhteys muistomerkkikiven ja lottatoiminnan väliltä selvisi haastattelujen myötä: eräs koulun entisistä opettajista organisoi Kummussa lottatoimintaa ja koulun keittolassa on muun muassa keitetty soppaa ilmavalvonnassa olleille. – Muistomerkin tarkoituksena on säilyttää tieto lottien korvaamattomasta työstä tuleville sukupolville, Kandolin päättää.

 

Uukuniemi-juhlatilaisuuden avaa Uukuniemi-seuran hallituksen jäsen Salme Kandolin, joka myös Lotta-teeman “äiti”. Kuva vuodelta 2017.

 

K.L.

 


Uukuniemellä tapahtuu: kesä alkaa nyt virallisesti Papinniemessä ja kyläkaupalla

 

Vielä on toukokuuta jäljellä, vaikka kelit ovat olleet poikkeuksellisen kesäiset jo pitkään -eikä loppua näy. Tulevana lauantaina 26.5. Uukuniemellä vietetään todellista kesän avauksen super-lauantaita. Papinniemen leirintäalueen kesäkauden avajaisten lisäksi myös Uukuniemen Pitäjän kyläkaupalla aloitetaan kesäsesonki markkinoiden merkeissä.

Leirintäalueella illan pääesiintyjänä nähdään tänä vuonna laulaja-lauluntekijä ja kitaristi Esa Eloranta, joka on keikkaillut paljon Papinniemessä aiemmin esiintyneiden Bablon ja Harri Marstion kanssaUuden levyn myötä paljon radiosoitossa ollut artisti on  myös Garbo-yhtyeen jäsen. Lisäksi Eloranta on säveltänyt kappaleita noin 30 laulajalle, kuten Jorma Kääriäiselle, Johanna Iivanaiselle, Jani Wickholmille, Kari Tapiolle ja Katri Helenalle. Toukokuun lämpimät ja jopa helteiset kelit ovat tuoneet karavaanareita Papparin hiekkarannoille jo tavallista aiemmin. Avajaisviikonlopulle odotetaan kävijöitä vähintäänkin yhtä paljon kuin kahtena edellisenä vuotena. – Kaikki mökit on jo lauantaille varattu täyteen, kertoo Niko Hälvä.  Ennen illan keikkaa on tiedossa l myös muuta ohjelmaa. Iltapäivällä vietetään “Happy Hour” -tunteja, jonka jälkeen upouudet musiikkilaitteet pääsevät testiin karaoken pärähtäessä käyntiin. Ravintolapalvelut ovat avoinna koko päivän ja tarjolla on tuttuun tapaan muun muassa  biisoniburgereita. Avajaisviikonlopun jälkeen seuraava artistitapahtuma Papinniemessä nähdään juhannuksena, jolloin lavalle astuu iso liuta tunnettuja artisteja. Pääesiintyjänä juhannusaattona on Pelle Miljoona United.

Niukkalan mäellä puolestaan kaupan pihapiiri täyttyy myyjistä ja myyntikojuista. – Ilmoittautuneita myyjiä on jo runsaasti ja todennäköisesti määrä tulee vielä lisääntymään, sanoo Mirva Venäläinen. Paikalla ovat muun muassa Toimentupa, Kästyö-Anne, Liekkilohi, Tupperware-edustaja, Aloe vera -tuotteiden edustaja, alusvaatemyyjä, kesäkukkamyyjä ja useita käsityömyyjiä. Kaupan takana ja rekkaparkin alueella on myös takakontti-kirppis, jonne ei tarvitse etukäteen ilmoittautua. Vielä on aikaa kaivella varastoja ja kaappien perukoita ja lähteä myymään turhia tavaroita toisten iloksi. Uukuniemen Martat paistavat muurinpohjalettuja ja kahvitarjoilu pyörii kaupalla koko päivän ajan. – Lisäksi on arvonta, jossa palkintona on kaksi 50 euron lahjakorttia kyläkaupalle. Myös kukkakauppiaalla on oma arvontansa, Venäläinen kertoo. Lapsillekin on omaa ohjelmaa. Pihapelien lisäksi pienet taiteilijat voivat päästää luovuuden valloileen ja taiteilla katuliiduilla vaikka koko kaupan ympäristön.

Ensimmäistä kesäkautta kyläkaupan yrittäjät odottavat innolla. – Vähitellen on kesäasukkaita alkanut ilmaantumaan ja monta uutta tuttavuutta tullut, Venäläinen sanoo. Alkukesän aikana kaupalle on suunnitteilla oma paistopiste, jossa on tarkoitus valmistaa leipää, pullaa ja muita leivonnaisia. – Kylmävitriinikin on tulossa, johon tulee myyntiin täytettyjä leipiä, juustokakkuja ja muita herkkuja. Kahvitarjottavia aiomme valmistaa myös tilauksesta, koska sellaiselle palvelulle tuntuisi olevan täällä tarvetta, kauppiatar kertoo. Mökkiläisten kauppareissuja helpottamaan Venäläinen on ideoinut maitokärryt, joiden avulla ostosten kuljettaminen Tokkarin venesatamaan sujuu joutuisasti. – Asiakkaita varten täällä ollaan ja toiveita kuunnellaan sekä toteutetaan niin paljon kuin vain pystytään.

 

K.L.

 


Silloin niitetään kun heinä on kuivaa. Urakoitsijoiden kesät etenevät sään ehdoilla.

 

Jälleen on yksi peltoalue niitetty. Timo Sairanen hyppää alas traktorista ja suuntaa katseen jo seuraavalle pellolle. – Sään mukaan on nyt elettävä, silloin painetaan vaikka yötä päivää jos luvassa on poutaa, sanoo Sairanen. Jo toisen polven urakoitsija on koulutukseltaan metsäkoneenkuljettaja. Isänsä Sepon urakointifirmassa Timo aloitti työt heti traktorikortin saatuaan. -Johan siitä on aikaa jo melkein 15 vuotta, tuumii 29 -vuotias Sairanen. – Omat koneet hankittiin 2004 ja tällä hetkellä käytössä on neljä traktoria, hakkuukone ja ajokone, hän jatkaa.

Sairasten pääasiallinen toiminta-alue ulottuu Saaren pohjoispäästä Uukuniemelle ja Kesälahden puolelle. Maatalouspuolella on 15 vuoden aikana kuitenkin tapahtunut paljon ja se näkyy myös urakoitsijoiden työssä. – Parhaimpina kesinä paalimäärä on ollut siellä 10 000 paikkeilla, nyt se on arviolta noin 4000, Sairanen kertoo. – Useat tilat ovat lopettaneet toimintansa kun isäntien ikääntyessä ei jatkajia ole löytynyt. Kymmenet tilat ovat myös siirtyneet vähitellen luomuun mikä vähentää esimerkiksi kasvinsuojelutyötä. Lisäksi nuorilla isännillä on intoa niin paljon, että he hankkivat omat koneet, naurahtaa Sairanen.

Heinänteon lisäksi urakoitsijoiden työnkuvaan kuuluu muun muassa kivenkeruuta ja puunkorjuuta. – Metsäkonetyöt ovat itselle mieluisimpia ja siihen olen koulunkin käynyt, toteaa Sairanen. – Hakkuut ja puunkorjuut ajoittuvat syksystä kevääseen ja työpäivät ovat silloin säännöllisempiä. Kesällä pellolla saatetaan painaa vaikka kolme vuorokautta putkeen jos isännät ilmoittavat, että nyt on tultava. Kesäkuu on ehdottomasti se kaikkein kiireisin kuukausi koko vuodessa, Sairanen kertoo.

Saarella asuvan Timon perheeseen kuuluu puoliso sekä 1,5v ja 4v lapset. Kaikki vapaa-aika meneekin perheen kanssa oleillessa. -Sadepäivät ovat näin kesällä niitä “lomapäiviä”, tosin ei sitä oikein sittenkään osaa vain olla. Koko ajan on keksittävä jotakin puuhaa, Sairanen hymähtää.

Työnjako on Sairasen isännillä selvä: vanhempi isäntä Seppo hoitaa puunajot, kivenkeruun ja rikkakasvien ruiskutukset, Timolle puolestaan kuuluvat hakkuukonetyöt ja heinien niitot. – On tämä minulle sellaista kutsumustyötä kyllä, tähän on kasvettu pikkupojasta asti. Tehdastyö ei jaksaisi kauaa kiinnostaa. Mutta jos jostain syystä en olisi urakoitsijaksi ryhtynyt, olisin todennäköisesti hakeutunut armeijaan töihin, tuumii Sairanen.

Tulevaisuus näyttää, kuinka töitä riittää jatkossa. -Heinäkonepuoli on se arveluttavin, Sairanen sanoo. – Kaikki työ otetaan vastaan mitä tarjotaan. Mutta kyllä tässä nyt ainakin seuraavat 5 vuotta ollaan vielä tiukasti mukana, hän jatkaa. – Tämä on pitkälti istumatyötä ja se saattaa olla kropalle petollista. Toisten keho kestää paremmin ja toisille saattaa sitten tulla esimerkiksi selkäongelmia, Sairanen pohtii. – Ja koneidenkin pitäisi pysyä kunnossa!

Töitä on jatkettava ja traktori hyräytettävä käyntiin. Kiirettä pitää sillä säätiedotuksen mukaan poutaa on luvassa koko ensi viikoksi.

 

Timo Sairanen aloitti työt isänsä yrityksessä heti traktorikortin saatuaan. Työuraa on takana nyt jo 15 vuotta.
Kesäisin töitä tehdään kelien ehdoilla ja sopivan sään sattuessa jopa 28 tuntia yhtä soittoa.

 

K.L.


Veneet vesille ja miehistä mittaa

 

Lauantaina Uukuniemen Pyhäjärvellä Värtsintien rannassa kävi kuhina, kun joukko huippusoutajia kokoontui paikalle yhteisharjoituksiin. Harjoitusten järjestäjänä ja päävastuuhenkilönä toimi entinen kilpasoutaja ja nykyinen veneenrakentaja Erkki Pöllänen. -Idea yhteisharjoitusten järjestämiseen syntyi oikeastaan jo vuosi sitten. Tämä harjoitus toimii samalla valmistavana harjoituksena viikon kuluttua kisattaviin SM-sprinttimatkoihin, jotka järjestetään Tampereella Kaukajärvellä, kertoo Pöllänen. Harjoituksiin osallistui kaiken kaikkiaan kuusi SM-tason soutajaa, muun muassa Jari Kuhno, Jani Söderlund ja Juha-Matti Valkama, jotka kaikki ovat tämän vuoden Sulkavan soutujen voittajia. – Kaikki ovat soutaneet kilpaa tekemilläni veneillä ja olleet mukana tuotekehittelyssä, Pöllänen sanoo.

Pöllänen itse harrasti kilpasoutua vuodesta 2003 lähtien aina vuoteen 2014 saakka. – Olkapään nivelrikko päätti lopulta kilpailu-uran ja nykyisin harrastan soutua lähinnä kuntoilumielessä, kertoo Pöllänen. Kilpaurheiluaikana soudettuja kilometrejä kertyi kesässä yli 1000, nyt Pöllänen suuntaa järvelle keskimäärin kolmesti viikossa. – Aloitin veneiden rakentamisen vuonna 2007. Ensin rakensin lähinnä itselleni, mutta vähitellen rakennustoiminta alkoi kehittymään kun soutukaverit kokeilivat veneitäni ja halusivat tilata niitä myös itselleen. Kilpaveneiden rakennus vaatii tarkkaa suunnittelua ja monet veneet täytyy tehdä mittatilaustyönä. Keskimäärin veneitä tulee tehtyä 3-4 vuodessa ja testimiehinä ovat toimineet Kuhno ja Valkama, Pöllänen kertoo. – Soutu on sellainen laji jossa vaaditaan myös lihasmassaa. Esimerkiksi hiihdossa pärjäävät hintelämmätkin kaverit, mutta huippusoutajat ovat kyllä pääasiassa isokokoisia. Yleensä SM-huippusoutajat ovat myös jo keski-ikäisiä, harvoin alle 30 -vuotiaita, jatkaa Pöllänen jolla itselläänkin on SM-mitaleita palkintokaapissa.

Tämän vuoden Sulkavan soutujen kaikki miesten yksinsoutusarjojen voitot tulivat Pölläsen suunnittelemilla tai tekemillä veneillä. Voidaan siis tosiaan puhua huippurakentajasta! Pöllänen ei myöskään sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö vielä joskus kilpailuihin osallistuisi. -Ehkä sitten ikämiessarjaan, hän naurahtaa. Soutu on myös siitä hieno laji, että sarjoja on olemassa todella paljon.

Lauantain yhteislenkin jälkeen miehet voivat Pyhäjärven aallokoissa hiukan testata kisakuntoaan toisiaan vastaan kilometrin mittaisella matkalla. – Sitten saunotaan, paistetaan makkaraa ja jutellaan muuten mukavia, sanoo Pöllänen.

Lauantai-iltapäivän yhteisharjoitukset soudettiin Erkki Pölläsen rakentamilla veneillä. Kuva: Sirpa Pöllänen.
Viikon kuluttua soutajat kilpailevat Tampereella SM-sprinttimatkoilla. Kuva: Sirpa Pöllänen.

 

K.L.