Harjoitus tekee mestarin – Sydäniskureiden käyttökoulutuksista varmuutta toimintaan

 

Iskua itärajalle -kärkihanke alkaa vähitellen olla loppusuoralla. Tiistai-iltana Kummunkorkea koululla järjestettyyn tiedotustilaisuuteen saapui yhdistysten ja järjestöjen edustajia Uukuniemen ja Saaren alueelta kuulemaan hankkeen viimeisten vaiheiden etenemisestä. Paikalla olivat myös Esa Laari ja Esko Putkinen Parikkalan Ensihoitopalvelut Oy:stä, jotka pohjustivat tulevia sydäniskureiden käyttökoulutuksia. Kaikille avoimet koulutukset järjestetään sunnuntaina 17.6. klo. 14 Tarnalan koulutalolla ja maanantaina 18.6. klo. 17 Kummunkorkea koululla.

Vanhustentukiyhdistyksen puheenjohtaja Markku Uimonen piti sydäniskureiden eli defibrillaattoreiden saamista seitsemälle kylälle merkittävänä turvallisuustekijänä Parikkalan kunnan pohjoispäähän. Pienen porukan jutustelusta alkunsa saanut idea sai alueella runsaasti kannatusta, joka laajenii lopulta Etelä-Karjalan Kärki-Leaderin kärkihankkeeksi. Laitteiden asentamisen aikataulu on enää ELY-keskuksen saapumisesta kiinni. – Toivomme edelleen, että iskurit saataisiin sijoituspaikoilleen ennen juhannusta, jolloin väkimäärä alueella lisääntyy, sanoo Uimonen.

Vastaavanlaisia defibrillaattoreita on lähialueella jo Parikkala-hallissa, Karjalan Konepajalla, Simpeleen tehtaalla, Simpeleen ja Rautjärven kouluilla, Tynkkylän lomakylässä, Metsä Woodin tehtaalla ja Kruunupuistossa. Laarin mukaan laitteita on myyty kentälle eli sairaalan ulkopuolelle noin 3000 kappaletta ja niillä on pelastettu kymmeniä ihmishenkiä. Sakari Hämäläinen toi esille sosiaalisessa mediassa virinneen väittämän, jonka mukaan laitemerkki ei olisi yhteensopiva ensihoidon kaluston kanssa. Laari kumosi kuitenkin väitteen pelkkänä puheena. – Kaikista ambulansseista löytyy adapterit, jotka kytketään laitteisiin merkistä riippumatta, hän sanoo.

Iskureiden sijoituspaikat ovat Kirkonmäellä sijaitseva sähköpylväs, Niukkalassa vanhustentukiyhdistyksen asuintalojen läheisyydessä sijaitseva rakennus, Kummunkorkea koulu, Tarnalan koulu, Mikkolanniemen toimintakeskus, Akonpohjan taajama ja Röksän kauppa. Jokaiselle laitteelle nimetään vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on käydä tarkastamassa laitteen merkkivalo kuukausittain. Sydäniskurin käyttö on todella helppoa eikä välttämättä vaadi koulutusta. Laari kuitenkin suosittelee koulutukseen tulemista jonka avulla kynnystä laitteen käyttöön voidaan madaltaa. Samalla on mahdollisuus kädestä pitäen opetella toimintaa hätätilanteessa sekä kysyä neuvoa asiantuntijalta. – Yleisin syy sydämen sähköiseen häiriöön on sydäninfarkti. Toiminta tulisi saada käynnistymään kymmenen minuutin sisällä, muutoin seurauksena on vähintäänkin pysyvä aivovamma tai jopa kuolema, hän sanoo. Laari muistuttaa, että sydäiskurista huolimatta on aina aloitettava perinteinen painantaelvytys ja soitettava hätänumeroon. – Vuosittain sydänpysähdyksiä tapahtuu sairaalan ulkopuolella 70-110 jokaista 100 000 asukasta kohti. Parikkalassa se tarkoittaisi noin 3-6 pysähdystä.

Sairaanhoitaja Esa Laari esitteli sydäniskuria tiistaina Saaren ja Uukuniemen kylätoimijoille.
Sydäniskuri oheistaa vaihe vaiheelta kuinka hätätilanteessa tulee toimia. – Laite on toimintakunnossa, mikäli vihreä merkkivalo palaa , sanoo Esko Putkinen.

 

K.L.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>