Muisteluita Kummunkylän ihmisistä ja ammateista
Kummun kyläyhdistyksen pikkujouluissa, kuusenkaristajaisissa, esitetty Martta Venhovaaran tekemä kronikka kummunkylä ihmisistä ja ammateista 1950-luvulta alkaen.
Kummun kyläyhdistyksen pikkujouluissa, kuusenkaristajaisissa, esitetty Martta Venhovaaran tekemä kronikka kummunkylä ihmisistä ja ammateista 1950-luvulta alkaen.
Keskiviikkona Kummunkorkea koululla järjestettyyn Ideailtamat-tapahtumaan saapui reilu 20 henkilöä pohtimaan yhdessä kylien kehittämistä ja ideoimaan uusia käyttömahdollisuuksia Kummun kylätalolle. Paikalla olivat myös asiantuntijat Timo Reko Maaseudun Sivistysliitosta ja Markku-Pekka Antikainen Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:stä.
Reko käsitteli avauspuheenvuorossaan muun muassa kyläyhteisöjen ja asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa arkisilla teoilla kestävän kehityksen ja kiertotalouden tukemiseen ja painotti erityisesti “hiiliviisauden”merkitystä. Hän myös esitteli useita jo toteutettuja konkreettisia ympäristötekoja, jotka ovat nousseet kyläyhteisöjen vetovoimatekijöiksi. Alustuksen jälkeen paikalla olleet innokkaat ideoijat jakaantuivat ryhmissä pohtimaan kehitysideoita Kummunkorkea koulun käytön lisäämiseksi. Ryhmäkeskuteluissa esiin nousi muun muassa koulun hyödyntäminen juhlatilana ja esimerkiksi sukujuhlien tai syntymäpäiväjuhlien viettoon sopivana paikkana. Lisäksi ehdotettiin erilaisten kurssien ja leirien järjestämistä, valokuituliittymän hankkimista ja IT-neuvontaa, kyläruokatapahtumia ja liikunnallisia tapahtumia, kuten suojuoksua tai maastohiihtoa.
Markku-Pekka Antikaisen mielestä monessa ideassa oli potentiaalia jalostua myös hankkeeksi, mikäli aktiivisia tekijöitä vain riittää. Jo parin vuosikymmenen ajan Kärki-Leaderin hankeneuvojana toiminut Antikainen on ollut Uukuniemelläkin toteuttamassa lukuisia onnistuneita hankkeita, joilla kylille on saatu lisää vetovoimaa ja palveluita. Kärki-Leaderin toimialueella Parikkala on Antikaisen mukaan ollut edelläkävijä hankeaktiivisuudessa verrattuna muihin kuntiin.
Iltamat päätti musiikillinen ohjelmaosuus josta vastasivat Waikko Joe ja Erkki Räsänen.
K.L.
Ensi viikon keskiviikkona 28.11.2018 järjestetään Kummunkorkea koululla Ideailtamat, jonne ovat tervetulleita kaikki seutukunnan asukkaat. Koko illan kestävä tilaisuus alkaa klo. 18. – Kylien raitit ovat kesän kulkijoista hiljentyneet ja siksi suunnittelimme Ideailtama -tapahtuman, jonka tavoitteena on nostattaa mielialaa vuoden pimeimpänä aikana. Tarkoituksena on etsiä yhdessä asukkaiden, vapaa-ajanasukkaiden, yrittäjien, kunnan ja muiden toimijoiden kanssa ideoita, joilla lisätään hyvinvointia, kestävää kehitystä, tulovirtaa ja onnellisuutta, kertoo Mirja Ulmanen. Ulmasen mukaan illassa tarkastellaan asioita positiivisen kautta ja keskitytään siihen, mitä kaikkea hyvää meillä on. – Tällä kertaa ei valiteta, vaan ponnistetaan niistä voimavaroista, osaamisista ja innostuksesta mitä pitäjästä löytyy. Jokaisen idea ja ajatus on tärkeä, hän sanoo. Ulmanen myös muistuttaa, että iltamat on suunnattu kaikille eikä rajojen anneta hyydyttää ideointia tai yhteystyötä. Myös tulokset ovat niin ikään kaikkien vapaasti käytettävissä. – Aallotkin Pyhäjärvessä menee vapaasti valtakuntien, läänien ja pitäjien rajojen yli. Se mistä suunnasta tuulee eniten määrää suunnan. Kumpu on tuulinen mäki, joten haistellaan tuulia siis sieltä käsin. Me korkeakouluaiset tietysti otamme mainosarvon tilaisuudesta ja toivomme kylätalolle jatkossa paljon käyttöä erilaisiin tapahtumiin, Ulmanen sanoo.
Kahvitarjoilu alkaa klo. 17.30, jonka jälkeen innostuspuheenvuoron pitää Timo Reko Maaseudun sivistysliitosta. Ilta jatkuu ryhmätöillä työpajatyyliin, jossa kaikki saa sanoa ja ideoita kähveltää. Ohjaajina toimivat Reko ja Ulmanen. Kärki-Leader ry:n Markku-Pekka Antikainen on niin ikään paikalla kertomassa mitä kaikkea “Liiteristä löytyy”. Yhteenvedon jälkaan alkaa iltamaosuus, jota tähdittävät Waikko Joe ja tangokuningas Erkki Räsänen.
K.L.
Viime lauantaina vietettiin Kummunkorkea koululla perinteistä Uukuniemen Erämiesten järjestämää hirvikeitto -tapahtumaa. Metsästäjien ja metsästysmaan vuokraajien lisäksi paikalle oli tervetullut myös muu pitäjän väki. Talkoovoimin järjestetyn tapahtuman pääkokkina toimi Kaija Telin, jota oli sopankeitossa avustamassa Sulo Hirvi. Kaiken kaikkiaan ruokailijoita kävi Kummun mäellä noin 210. Viime vuonna Kummunkorkea koululla juhlittiin Uukuniemen Erämiesten 60 -vuotista taivalta hirvipaistin merkeissä. Myös yhdistyksen puheenjohtaja on vaihtunut ja Jussi Ratilaisen jalanjäljissä on tänä vuonna jatkanut Osmo Melanen. Varapuheenjohtajana toimii Pertti Pulkkinen ja hallituksen jäseninä Erkki Hämäläinen, Miika Melanen, Timo Solonen, Ville Tiitta ja Hannu Vuorikari.
Tiistaihin 30.10. mennessä kaadettuna oli yksi aikuinen hirvi ja neljä vasaa. – Vielä olisi jäljellä viisi aikuista sekä yksi vasa. Vasajahti on edennyt hyvin ja nyt päästään keskittymään aikuisten hirvien metsästykseen, puheenjohtaja Melanen kertoo. Soppahirven metsästys toteutettiin yhteisjahtina ja mukana oli 28 metsästäjää. Kaiken kaikkiaan Uukuniemen alueella on 45 metsästäjää ja nuorin jahdissa mukana ollut “oppipoika” on vasta 13 -vuotias. Hirvenmetsästys päättyy 31.12.
K.L.
Iskua itärajalle -kärkihanke alkaa vähitellen olla loppusuoralla. Tiistai-iltana Kummunkorkea koululla järjestettyyn tiedotustilaisuuteen saapui yhdistysten ja järjestöjen edustajia Uukuniemen ja Saaren alueelta kuulemaan hankkeen viimeisten vaiheiden etenemisestä. Paikalla olivat myös Esa Laari ja Esko Putkinen Parikkalan Ensihoitopalvelut Oy:stä, jotka pohjustivat tulevia sydäniskureiden käyttökoulutuksia. Kaikille avoimet koulutukset järjestetään sunnuntaina 17.6. klo. 14 Tarnalan koulutalolla ja maanantaina 18.6. klo. 17 Kummunkorkea koululla.
Vanhustentukiyhdistyksen puheenjohtaja Markku Uimonen piti sydäniskureiden eli defibrillaattoreiden saamista seitsemälle kylälle merkittävänä turvallisuustekijänä Parikkalan kunnan pohjoispäähän. Pienen porukan jutustelusta alkunsa saanut idea sai alueella runsaasti kannatusta, joka laajenii lopulta Etelä-Karjalan Kärki-Leaderin kärkihankkeeksi. Laitteiden asentamisen aikataulu on enää ELY-keskuksen saapumisesta kiinni. – Toivomme edelleen, että iskurit saataisiin sijoituspaikoilleen ennen juhannusta, jolloin väkimäärä alueella lisääntyy, sanoo Uimonen.
Vastaavanlaisia defibrillaattoreita on lähialueella jo Parikkala-hallissa, Karjalan Konepajalla, Simpeleen tehtaalla, Simpeleen ja Rautjärven kouluilla, Tynkkylän lomakylässä, Metsä Woodin tehtaalla ja Kruunupuistossa. Laarin mukaan laitteita on myyty kentälle eli sairaalan ulkopuolelle noin 3000 kappaletta ja niillä on pelastettu kymmeniä ihmishenkiä. Sakari Hämäläinen toi esille sosiaalisessa mediassa virinneen väittämän, jonka mukaan laitemerkki ei olisi yhteensopiva ensihoidon kaluston kanssa. Laari kumosi kuitenkin väitteen pelkkänä puheena. – Kaikista ambulansseista löytyy adapterit, jotka kytketään laitteisiin merkistä riippumatta, hän sanoo.
Iskureiden sijoituspaikat ovat Kirkonmäellä sijaitseva sähköpylväs, Niukkalassa vanhustentukiyhdistyksen asuintalojen läheisyydessä sijaitseva rakennus, Kummunkorkea koulu, Tarnalan koulu, Mikkolanniemen toimintakeskus, Akonpohjan taajama ja Röksän kauppa. Jokaiselle laitteelle nimetään vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on käydä tarkastamassa laitteen merkkivalo kuukausittain. Sydäniskurin käyttö on todella helppoa eikä välttämättä vaadi koulutusta. Laari kuitenkin suosittelee koulutukseen tulemista jonka avulla kynnystä laitteen käyttöön voidaan madaltaa. Samalla on mahdollisuus kädestä pitäen opetella toimintaa hätätilanteessa sekä kysyä neuvoa asiantuntijalta. – Yleisin syy sydämen sähköiseen häiriöön on sydäninfarkti. Toiminta tulisi saada käynnistymään kymmenen minuutin sisällä, muutoin seurauksena on vähintäänkin pysyvä aivovamma tai jopa kuolema, hän sanoo. Laari muistuttaa, että sydäiskurista huolimatta on aina aloitettava perinteinen painantaelvytys ja soitettava hätänumeroon. – Vuosittain sydänpysähdyksiä tapahtuu sairaalan ulkopuolella 70-110 jokaista 100 000 asukasta kohti. Parikkalassa se tarkoittaisi noin 3-6 pysähdystä.
K.L.
Kummun kyläyhdistys juhli 20-vuotista yhdistystaivaltaan 2.12.2017 Kummunkorkea koululla. Juhlaan oli kutsuttu yhteistyökumppaneita ja kaikki kyläläiset. Juhlan juontajana toimi Jari Venhovaara.
Juhlan tervehdyssanat esitti kyläpäällikkö Rauno Airas. Hän painotti avaussanoissaan kylätoiminnan tärkeyttä osana yhteiskuntaa.
Kunnan tervehdyksen toi kunnanjohtaja Vesa Huuskonen. Hänen puheenvuorossaan tuli esille kylätoimijoiden tärkeys osana kuntaa. Jos kunnanvaltuusto hyväksyy hallituksen esityksen niin vuoroon tulee uukuniemeläisten toimijoiden kanssa käytävä keskustelu palvelutalon käytöstä.
Juhlapuheen juhlassamme piti maakuntajohtaja Matti Viialainen. Puheen aluksi hän ihasteli kylämme kumpuilevaa maisemaa ja korkealla kummulla olevaa koulua. Kylätoiminta alkoi Suomessa laajentua 70-luvulla. Nykyisin Suomessa on yli 2000 kyläyhdistystä tai kylätoimijaa. Viialainen piti erittäin tärkeänä että Parikkalan rajanylityspaikka saadaan auki myös henkilöliikenteelle.
Historiikin kylätoiminnan 20-vuodesta esitti Jouni Suppola. Kyläyhdistyksen perustava kokous pidettiin Kummun koulun vanhassa hirsiosassa 1.12.1997. Ensimmäiseen hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi Jouni Suppola, sihteeriksi Tuula Ketolainen, muut hallituksen jäsenet; Anne Tiitta, Kirsti Kaijanen, Merja Berg, Esko Karhinen, Risto Pääkkönen ja Ensio Vanhanen. Koko historiikin aikavälin ovat hallituksessa vaikuttaneet Risto Pääkkönen, Anne Tiitta, Jouni Suppola ja Tuula Ketolainen. Tuula on hoitanut rahastonhoita/sihteerin tehtävää koko historiikki jakson ajan.
Kyläpäällikköinä ovat toimineet: Jouni Suppola 1997-2007, Risto Pääkkönen 2007-2013 ja Rauno Airas vuodesta 2014 lähtien. Pitkäaikaisin yhdistyksemme tilintarkastaja on ollut Saima Pölönen.
Kyläyhdistys on toiminut aktiivisesti monissa tapahtumissa Uukuniemellä, kesäsensseillä aina mukana, Uukuniemi-hiihdon latukahvion pito, kyläpilkkitapahtuma, romukeräys, kylärieha, kuusen karistajaiset, hyvinvointipäivän järjestelyt ja suurena tapahtumana kolme kertaa järjestetyt “vanhat koneet” näyttely Venhovaarojen kotimuseolla. 2016 kesällä tapahtuma keräsi yli 1000 messuvierasta. Papinniemen leirintäalueen hoidosta kyläyhdistys vastasi 2005, yhdessä Vasukkaiden ja Uukuniemen Urheilijoiden kanssa. Sulkavan soutuihin kyläyhdistys on kasannut joukkueen jo 12 kertaa. Uukuniemen Tahtiteam joukkueessa on 6 soutuneuvosta. Lisäksi yhdistyksemme oli keskeisesti mukana kun Kummunkorkea koulu Oy perustettiin. Yli puolet osakkaista on Kummusta.
Kummun kyläyhdistys on ollut aktiivinen leader hankkeiden hyödyntäjä. Ensimmäisenä hankkeena tehtiin laajamittaiseen kyläkyselyyn perustuva kylän kehittämissuunnitelma jonka pohjalta mm. investointihankkeita käytiin viemään eteenpäin. Investointihankkeista mainittakoon kyläkota, näkötorni ja tämän kesä projektina kyläsäässynä keskelle kylää. Muita hankkeita ovat olleet Kumpu suksi ja tarpoo sekä ATK-yhdistyshanke.
Kylätoiminta tarvitsee hallituksen tueksi vahvan, vankkumattoman talkootyöläisten joukon. On helppo nostaa kaksi talkoolaista yli muiden, Reijo Tiitta ja Pekka Ketolainen. Tapahtumien järjestäminen on vaatinut myös sponsoriapua. Tmi E. Hämäläinen, Puutavaraliike I. Pölönen ja Pertti Siitonen Oy näistä mainittakoon. Ison talkootyön suoritti Mika Suppola säässynähankkeen loppuunviemiseksi.
Kyläyhdistys muisti kyläaktiiveja seuraavasti:
Tuula Ketolainen, kylätoiminnan kultainen ansiomerkki. Jouni Suppola, Risto Pääkkönen, Anne Tiitta, Saima Pölönen ja Perhe Venhovaara, kylätoimintaviiri.
Muistelo-orkesteri säväytti juhlayleisöä yli tunnin mittaisella konsertilla juhlan lopuksi.
Kumpulainen, Aimo Siitonen, kirjoitti Uukuniemi-kirjaan kyläosiossa seuraavaa, joka sopii hyvin kylällemme sekä 100-vuotiaalle Suomelle: “Kaunis on kappale isänmaata, jonka olemme saaneet, emmekö tekisi kaikkemme vaaliaksemme sitä, uhrataksemme sille, saadaksemme sen säilyttää ja rakastaa.”
Jouni Suppola