Uukuniemi- juhlat jatkuivat sunnuntaina pääjuhlalla, jossa kuultiin jatkoa edellisen päivän musiikillisiin esityksiin sekä inspiroivia puheita. Jokavuotisen kunniakäynnin sankarihaudoilla pohjusti Katja Kandolin, joka otti esille puheessaan globaalin maailman kriittisen tilan. Sotiemme sankarivainajat tekivät suuren teon puolustaessaan synnyinmaataan ja nyt meidän kaikkien tulisi oppia kantamaan vastuuta ihmiskunnan hyvinvoinnista maailmanlaajuisesti. Juhlapuhetta pitämään saapunut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sivusi samaa aihetta korostamalla, että olemme kaikki samalla suomalaisia, eurooppalaisia sekä maailmankansalaisia. Omista juuristaan ylpeä karjalainen voi yhtä lailla huolehtia maapallon tulevaisuudesta, kuten köyhyyden poistamisesta ja ilmaston muutoksesta, eivätkä nämä identiteetit sulje toisiaan pois. Päinvastoin ne ovat Pietikäisen mukaan meille rikkaus.
Tänä vuonna juhlallisuuksiin osallistui sekä nuorta että vanhaa väkeä. Paikalla oli myös monta musiikillisesti lahjakasta Berg -suvun jäsentä, kuten lauantaina esiintynyt Sami Suppola(21), joka oli juhlilla nyt ensimmäistä kertaa. Sami on harrastanut musiikkia ja erityisesti pianon soittoa lähes koko ikänsä, ja tällä hetkellä hän opiskelee Porvoon musiikkiopistossa. Juuret ovat tulleet tutuiksi paremmin ehkä vasta viime aikoina, mutta hän tunnustaa kuitenkin olevansa varsin sukurakas. Juhlat ovat olleet tilaisuus tavata sellaisiakin sukulaisia, joita ei ole aikaisemmin tiennyt olevan olemassakaan. Sami kuuluu Salomon Bergin sukuhaaraan ja hänen isoisänsä oli Eevertti Suppola ja hänen isänsä on Kauko Suppola.
Aivinat esittivät pääjuhlassa sävellyksiä, jotka olivat Pentti Suppolan käsialaa. Vaihderikkaan musiikillisen historian läpikäynyt Pentti muutti nelivuotiaana Uukuniemeltä Kesälahden Villalaan, jossa hän sai ensikosketuksensa taiteenalaan keskikoulun musiikkituntien kautta. Sitten perheeseen päätettiin hankkia urkuharmoni Tiaisen verstaalta Uukuniemeltä. Kesälahden kansakoulun opettaja toi Pentille koraalikirjan, jonka avulla sitten pikkuhiljaa alettiin hahmottelemaan asteikoita, sointukulkuja ja muuta musiikin teoriaa. Jatko-opinnot Helsingin teknillisessä opistossa Pentti rahoitti soittamalla syntikkaa viihde -orkesterissa 65-70 -luvuilla. Kun kuvioihin tuli vaimo ja lapset, jäivät musiikkihommat tauolle. Vuonna 1991 Pentti liittyi kuitenkin Joutsenon mieskuoroon sekä pian kirkon kamarikuoroon, jonka siivittämänä hän alkoi myöhemmin säveltämään kuorolle virsien kaltaisia teoksia. Sittemmin Pentin sävellyksiä on esitetty niin Kesälahden kirkossa kuin Fuengirolan suomalaisyhteisössä Espanjassakin, jossa hän viettää nykyisin talvensa.
– On ollut hienoa olla osana juhlivaa kansaa ja tavata monia vanhoja tuttuja, kertoo Pentti, joka vahvisti myös sukujuhlien tunnuslauseeksi muodostuneen Berkki ei periksi anna pätevän omalla kohdallaan.
Sukujuhlan yhtenä pääorganisaattorina toiminut Jouni Suppola kommentoi olevansa todella tyytyväinen lopputulokseen ja hän kehui vielä Anja Kukkosen panosta juhlan pohjustamisessa ja Berg -suvun jäsenten koolle kutsumisessa. Ensi vuoden Uukuniemi-juhlilla on jälleen luvassa Kukkosen uuden sukututkimuksen julkistaminen, joka koskee tällä kertaa Lemisen sukua.
Juhlan päätössanat kuultiin lääninrovasti Erkki Lemetyiseltä, joka vetosi nuoreen sukupolveen Uukuniemi- juhlien perinteen jatkajina sekä itse Uukuniemen tulevaisuuden turvaajina. Lisäksi julkistettiin tieto, että pian eläkkeelle jäävä kirkkoherra astuu Uukuniemi -seuran puheenjohtajan virkaan Esa Ikosen jättäessä toimen. Lauantain juhlapäivänä kirkonmäellä vieraili n.500-600 henkeä, eikä sunnuntain väkimäärä jäänyt tästä paljoa puuttumaan. Pääjuhlan juontajan Varpu Vauhkosen sanoin ilmassa oli kodin tuntua ja lämmintä henkeä joka välittyi varmasti kaikille juhlien osallistujille.
Sirpa Pietikäisen juhlapuheen pääset kuuntelemaan tästä:
SMM