Kirjaston omatoimiajat alkoivat

Uukuniemen ja Saaren kirjastojen omatoimiajat alkoivat keskiviikkona 23.3. Normaalien palveluaikojen lisäksi asioimaan pääsee nyt myös itsenäisesti kirjastokortilla ja PIN-tunnuksella. Sisäänkirjautuminen tapahtuu ulko-oven luona olevalla kirjautumislaitteella. Kirjastokortti on henkilökohtainen, joten jokaisen asiakkaan on kirjauduttava sisään omilla tunniksillaa. – Alle 15 -vuotiaat voivat tulla kirjastoon vanhempien mukana, mutta heidän on myös poistuttava samaan aikaan. Sekä kirjastoon tultaessa ja että lähtiessä on huolehdittava, että ovi menee lukkoon, sanoo kirjastovirkailija Niina Toropainen.

Lainaus ja palautus tapahtuu automaatilla, joka toimii myös kirjastokortilla ja PIN-tunnuksella. Palautukset voi jättää myös henkilökunnan palautettavaksi. – Ulko-oven palautusluukku on poistunut käytöstä ja kaikki palautukset laitetaan automaatin vieressä olevaan isoon laatikkoon, Toropainen jatkaa.

Myös varaukset voi hakea omatoimisesti. Varauksen saapumisilmoituksessa on noutonumero ja varattu aineisto on selkeästi esillä noutonumerojärjestyksessä. Huomioitava kuitenkin on, että varatun aineiston pystyy lainaamaan ainoastaan varaajan kirjastokortilla.

Lehtilukusali on normaalisti asiakkaiden käytössä omatoimiaikana. Uusimpia sanoma- ja aikakauslehtiä ei kuitenkaan voi lainata. Internetiä pystyy käyttämään yleisöpäätteellä, mutta tulostus- tai kopiointimahdollisuutta omatoimiaikana ei ole.

Kirjastossa noudatetaan järjestyslakia ja käyttäydytään asiallisesti muita häiritsemättä. Toropaisen mukaan ilkivaltaa on esiintynyt jonkin verran esimerkiksi Imatran kirjastoissa, jonka vuoksi omatoimiajat on jouduttu sulkemaan. Kirjaston järjestyssääntöjen ja järjestyslain rikkominen voi myös johtaa määräaikaiseen käyttökieltoon ja tarvittaessa ilmoitukseen poliisille. – Yritetään opetella täällä kirjaston oikean näköiseen käyttöön, sanoo Toropainen.

Omatoimiajan päättyessä tulee, kuulutus, joka kehottaa asiakkaita poistumaan ja samalla hälytysjärjestelmä aktivoituu. Tilasta on poistuttava välittömästi. Mahdollisesta hälytyksestä asiakas on velvollinen suorittamaan voimassa olevan korvauksen.

Henkilökunta opastaa asiakkaita omatoimikirjaston käytössä palveluaikoina. – Tänään ensimmäisenä päivänä omatoimikirjastossa asiointiin on käynyt tutustumassa kolmisenkymmentä henkeä, kertoo Toropainen. Hänen mukaansa omatoimiajat on otettu vastaan vaihtelevasti. – Joillekin tämä on ollut hirmu vaikea asia. Uskoisin kuitenkin, että kesällä lainausmäärät selvästi lisääntyvät ja kesäasukkaat ovat kyselleet omatoimiaikojen perään jo pitkään, Toropainen jatkaa. Toropainen painottaa, että entiset palveluajat säilyvät kaikissa Parikkalan alueen kirjastoissa ennallaan ja omatoimiaikojen tarkoituksena on vain lisätä asiointiaikaa. – Nythän Uukuniemen kirjastossakin on asiointiaikaa peräti 64 tuntia enemmän kuin aiemmin.

Uukuniemen kirjaston palvelee:

Ma omatoimiaika klo 8-16 ja klo 18-21. Palveluaika klo 16-18

Ti, Ke, Pe omatoimiaika klo 8-21

To omatoimiaika klo 8-11, klo 18-21. Palveluaika klo 11-18

La, Su omatoimiaika klo 10-14

Omatoimisuus ei ole käytettävissä 1.1., 30.4., 1.5., juhannusaattona ja -päivänä, 24.-26.12 sekä 31.12. Muina arki- ja juhlapyhinä omatoimiaika on klo 10-14.

Niina Toropainen oli ensimmäisenä omatoimipäivänä opastamassa kirjaston käytössä. Alkuiltaan mennessä paikalla oli käynyt kolmisenkymmentä henkeä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>