Hirvikeitolle välivuoden jälkeen

Viime syksy oli Uukuniemen Erämiehillekin poikkeuksellinen. Koronan takia ei perinteistä hirvikeittoa voitu järjestää ja hirvijahtikin oli kokonaisuudessaan varsin lyhyt ja erikoinen. Kaatolupia koko Uukuniemen alueella oli tuolloin vain yksi. – Meillä oli vain yksi ajo, jossa tuli kahdeksan hirveä. Niistä sitten ammuttiin se yksi, sanoo Osmo Melanen huvittuneena.

Aiemmin hirvenpyynti on ollut yhteisluvan varassa, jolloin kaatoluvat on jaettu koko Parikkalan alueen metsästysseurojen kesken. Nyt tilanne on onneksi toinen. Uukuniemen Erämiehet hakivat tälle kaudelle omat pyyntiluvat, jonka ansiosta lupamäärä vastaa nyt paremmin alueen hirvitiheyttä. – Kaatolupia on nyt neljätoista ja se on enemmän mitä vuosikymmeniin, Melanen kertoo. Tiistai-iltana kaatoluvista oli käytetty puolet.

Melasen mukaan hirvitalousalueen tavoitearvo on 2,5-3 hirveä tuhatta hehtaaria kohden, mikä tulee Uukuniemellä ylittymään reilusti. Ottaen huomioon hirvikannan vahvuuden on ihme, että esimerkiksi liikennevahingoilta on toistaiseksi vältytty. – Muun muassa Suojärven kohdalla on joka vuosi runsaasti hirvihavaintoja ja niillä on siinä ylikulkureitti, Melanen toteaa.

Hänen mielestään hirvistä on aiheutunut paljon haittaa myös metsänomistajille. Varsinkin männikkötaimikoissa vahingot ovat olleet suuria. – Täällä on jouduttu viljelemään kuusta hirvien takia liian niullaravinteisille alueille. Luonnollisesti metsästä saatava tuottokin on silloin heikompaa, sanoo Melanen.

Hirvikeitto järjestetään tulevana lauantaina 16.10. klo. 16-19 Kummunkorkea koululla. – Uukuniemen Erämiehet toivottaa kaikki metsästysmaan vuokraajat, seuran jäsenet ja paikkakuntalaiset perheineen hirvikeitolle, Melanen sanoo lopuksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>