Biisonin polkuja juostaan myös ensi vuonna

Historian ensimmäinen Biisonin polku Trail Run -kilpailu juostiin lauantaina Uukuniemen kirkonkylän maastossa runsaan osanottajajoukon voimin. Lähes 130 juoksijaa kokoontui iltapäivällä “kisakylänä” toimineelle Papinniemen leirintäalueelle, jossa tunnelma oli jännittynyt mutta hyväntuulinen. Tapahtuman järjestelyt aloitettiin jo vuosi sitten ja tekemistä riitti aina viime metreille asti. – Meitä on viiden hengen ydinryhmä ollut tätä suunnittelemassa, mutta paikallisten apu ja innostus on ollut korvaamatonta. Vapaaehtoisia on mukana reilusti yli parikymmentä, kertoi Mano Rantanen ennen kilpailun alkua.

Reittivaihtoehtoja oli kaksi: lyhyempi 11 kilometrin lenkki ja 21 kilometrin lenkki, jotka molemmat kulkivat osittain myötäilivät osin Jääkausipolkua. Matkan varrella maasto vaihtui useaan otteeseen ja polkujen lisäksi paineltiin myös metsä- ja hiekkateitä pitkin. Huoltopisteillä energiaa saattoi tankata muun muassa karjalanpiirakoilla, kotikaljalla sekä sipseillä ja suklaalla. Sekä kilpailun järjestelyt että kisareitit saivat osallistujilta runsaasti kehuja.

– Polku oli riittävän haastava, jopa haastavampi mitä osasin odottaa. Kenkävalinta petti ja pari kertaa mentiin nurin, mutta onneksi ei sattunut mitään pahempaa, sanoo miesten 21 kilometrin kisassa toiseksi juossut Teemu Kakkonen. Hän kertoo, että kuluvalla kaudella loukkaantumiset ovat haitanneet nousujohteista harjoittelua. Välilevynpullistumakaan ei estänyt osallistumasta juoksuun. – Tarkoitus olisi lähteä muutaman viikon kuluttua Vaarojen maratonille, Kakkonen sanoo.

Jalanjälki-juoksuvalmennuksen Miikka-Pekka Rautiaiselle ja Juuso Simpaselle Biisonin polku Trail Run oli ensimmäinen kisatapahtuma järjestäjän ominaisuudessa. Pääkaupunkiseudulla toimiva kaksikko tarjoaa sekä lähi- että etävalmennusta ja järjestää muun muassa juoksuleirejä. Molemmat ovat myös menestyneitä ultrajuoksijoita. Biisonin polku Trail Runille Simpanen osallistui “jäniksenä”. Seitsemän vuotta sitten polkujuoksuun hurahtanut entinen jalkapalloilija pitää menestyksensä salaisuutena pitkäjänteistä työtä, jota vammat tai loukkaantumiset eivät ole haitanneet. Vuosittain Simpanen osallistuu 10-20 kisaan joista 3-5 ultramatkoja. – Pitkillä matkoilla huomio on kiinnittynyt koko ajan siihen mitä kropassa tapahtuu, tarvitseeko syödä tai juoda. On helpompi jakaa reitti mielessä välietappeihin huoltopisteiden mukaan, kertoo Simpanen. Tällä hetkellä Simpanen hallitsee suvereenisti suomalaista polkujuoksua. Kuluneella kaudella hän on rikkonut jo kaksi reittiennätystä: toukokuussa Kuusamon Rukalla Simpanen tuli 166 kilometrin mittaisessa NUTS Karhunkierros -polkujuoksukilpailussa maaliin ajalla 17.29.45, yli neljän tunnin erolla toiseksi tulleeseen juoksijaan. Heinäkuussa reittiennätys syntyi NUTS Ylläs Pallaksen 160 kilometrin matkalla. Kello pysähtyi maalissa aikaan 16.44.11. – Pitkissä matkoissa kiehtoo se, että pääsee niin henkisesti kuin fyysisesti aivan äärirajoille. On pystyttävä hallitsemaan kehoa ja mieltä ja siirtämään kipusignaaleja ajatuksen voimalla, Simpanen sanoo.

Yli odotusten onnistuneet kisat palaavat jälleen ensi vuonna jolloin luvassa on Rautiaisen ja Simpasen mukaan uusia matkoja ja entistäkin paremmin järjestetty tapahtuma.

21 kilometrin startti. Liikkeelle lähdettiin Karjalaisten laulun ja kannustushuutojen saattelemana.
Toimitsijat lähtivät seuraamaan joukkon etenemistä. Kuvassa Topi Pöyhönen ja Petri Tiainen.
Alusta vaihtui reitillä useaan otteeseen ja tieosuuksiakin riitti.
Huoltopisteen ilopilleri Tildalla riitti kysymyksiä juoksijoille.
Miesten 21 kilometrin kärkikaksikko. Voittajaksi pinkoi turkulainen Eero Lehtonen (oik.). Toiselle sijalle ylsi välilevynpullistumastasta huolimatta hienon kisan juossut Teemu Kakkonen.
Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen otti osaa kilpailuun ja toivoi urheilumaakuntaan lisää laadukkaita massaliikuntatapahtumia.
Uukuniemeläislähtöisiä 11 kilometrin kisailijoita. Satu Tiitta (vas.), Juuso Suppola, ja Annukka Suppola olivat iloisia kotipaikkakunnalla järjestetystä uudesta tapahtumasta.
Olli Hälvä juoksi 21 kilometrin lenkin saappaat jalassa.
Jalanjälkivalmennuksen Miikka-Pekka Rautiaisen ja Juuso Simpasen ensimmäinen kilpailu järjestäjän ominaisuudessa oli nappisuoritus.
Järjestäjien ydinjoukkoon kuuluva Petri Tiainen antoi viime hetken ohjeita kilpailijoille ennen starttia.

Biisonin polku Trail Runin tulokset kokonaisuudessaan löytyvät linkin takaa:

https://my.raceresult.com/167185/Live

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>