Uukuniemi-juhlat: Perinteestä voimaa

Uukuniemi-juhlien osalta tiedossa on iloisia uutisia: välivuoden jälkeen juhlat järjestetään perinteisesti viikko juhannuksesta 3.-4.7.2021 Uukuniemen kirkkomäellä. Koronatilanteen vuoksi juhlia vietetään pääasiassa ulkona rajoitukset huomioiden. Teemana tänä vuonna on “Perinteestä voimaa”. – Kaikki ohjelma oli varattu jo viime kesäksi, jolloin juhlat jouduttiin siirtämään. Jännityksellä odotamme kuinka paljon juhliin saapuu porukkaa, kertoo Uukuniemi-seuran puheenjohtaja Erkki Lemetyinen. Hänen mielestään on mahdollista, että ihmiset eivät vielä uskalla saapua isolla joukolla kauempaa. Toisaalta tiedossa voi välivuoden jälkeen olla myös yleisöryntäys. – Normaalivuosina kävijöitä on ollut reippaasti yli 200, Lemetyinen sanoo.

Aiemmin juhlien teemana ovat olleet muun muassa lotat ja talvisodan aiheet. Nyt esille on haluttu nostaa muinais-Uukuniemi sekä vanha historia. – Juhlapuhetta on sunnuntaina pitämässä dosentti Jyrki Paaskoski, joka on asiantuntija tämän alueen historiassa. Arkeologista näyttelyä on puolestaan esittelemässä Papinniemen autiokylän tutkijanakin toiminut arkeologi Ville Laakso, kertoo Lemetyinen.

Lauantai avataan Uukuniemi-seuran toritapahtumalla klo. 9 alkaen ja myynnissä on myös seuran Uukuniemi-tuotteita. Yksi juhlien odotetuimmista tilaisuuksista on klo. 10.15 pidettävät “Uukuniemi -arkeologinen aarreaitta” -näyttelyn avajaiset. Näyttelyyn kuuluu 31 taulua, joissa on kuvattuna Uukuniemeltä löytynyttä muinaisesineistöä ja lisäksi joitain esineitä on nähtävillä paikan päällä. Esinelöytöjä on tehty Papinniemen muinaisen autiokylän alueelta, Kirkonkylältä sekä Kummusta.

Lauantain ohjelmaan kuuluvat myös Pirkko Fihlmanin ja Airi Jääskeläisen lauluesitykset ja Uukuniemi-seuran vuosikokous, jonka jälkeen on lohikeittoruokailumahdollisuus Juholan Biisoniareenalla.

Myös pääjuhlapäivä sunnuntai alkaa aamutorilla, jonka jälkeen on juhlamessu kirkossa sekä kunniakäynti sankarihautausmaan muistomerkillä. Pääjuhla alkaa klo. 13 ja sen juontaa Parikkalan kunniaisäntä ja paikkakunnan puolestapuhuja Jani Halme.

Uukuniemi-juhlat ovat Uukuniemi-seuran päätapahtuma. Poikkeukselliset ajat estivät perinteisen kesäretken, joka oli tarkoitus tehdä rajan taakse ja Lemetyisen mukaan tänäkään vuonna ei matkaa pystytä vielä järjestämään. Toivon mulaan tilanne on toinen ensi kesänä. – Uukuniemi-seura on perutettu vuonna 1952 mikä tarkoittaa sitä, että vuoden päästä meillä olisi 70 -vuotisjuhlat. Olemme edelleen Parikkalan alueen suurimpia järjestöjä ja se antaa uskoa toiminnan jatkumiselle, sanoo Lemetyinen.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>