Suojaavat siipes – Siionin virsiä

Uukuniemen musiikki-illat jatkuvat kirkossa ke 18.7. klo 19. Tellu Turkka ja lauluyhtye Suden aika on sovittanut körttivirsiä viidelle lauluäänelle ja kansansoittimille. Siionin virret ovat vanhoja kansanvirsiä, joita lauletaan erityisesti herännäisyysliikkeen keskuudessa. Suden ajan sovituksissa Siionin vanhat, vuosisatojen aikana hioutuneet melodiat, kansanomainen laulutapa ja yhtyeen omaleimainen sointi yhdistyvät aivan uudella tavalla.

Tellu Turkka (ent. Virkkala, o.s. Paulasto, s.1969 Jämsänkoski) on opiskellut Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla pääaineina viulu ja laulu, ja lisäopintoina säveltäminen. Tellu on toiminut uransa aikana laulajana ja muusikkona, sekä pedagogina niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja säveltänyt musiikkia kuoroille ja lauluyhtyeille. Vuonna 1996 Tellu julkaisi ensimmäisen sooloprojektinsa, runolaulusadun Suden aika, josta Suden aika -kvartetti sai alkunsa.
Suden aika:
Katariina Airas: laulu, moraharppu
Liisa Matveinen: laulu, kantele, kehärumpu
Nora Vaura: laulu, huilut, udu
Veera Voima: laulu, huilut, kehärumpu, rahistimet

Suden aika, suomalaisen runolauluperinteen lipunkantaja, perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Kvartetti esiintyi vaihtelevalla kokoonpanolla  vuoteen 1998 saakka.  Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ryhtyivät kokoamaan Suden aika -kvartettia uudelleen syksyllä 2002. Silloin mukaan pyydettiin Katariina Airas. Syksyllä 2003 neljänneksi laulajaksi löytyi Nora Vaura. Vuoden 2008 alussa Tellu Turkka jäi pois yhtyeestä, ja hänen tilalleen tuli Veera Voima.
Suden ajan musiikissa yhdistyy uusi ja vanha; vanhat, perinteiset mutta ajattomat suomalaiset tekstit ja uusi musiikki. Suden aika on normaali-kokoonpanossaan neljän naisen lauluyhtye, ja laulujen aiheena on ollut naisen elämä eri vaiheissaan. Yhtye ei ole perinteinen kansanmusiikkikokoonpano, vaikka myös sävelkieli ammentaa vahvasti hienosta pohjoismaisesta ja suomensukuisesta kansanmusiikkiperinteestä. Pääpaino musiikissa on laululla, mutta käytössä on paljon myös erilaisia instrumentteja: erilaisia kanteleita, moraharppu, pitkähuiluja, udu-rumpu, irimba ym.

——-

Ohjelma 7 eur. Konsertin jälkeen on iltakahvit Pitäjäntuvassa, tällöin on mahdollista tavata illan esiintyjiä, ja keskustella ja kysellä virsiperinteestä ja kansanmusiikista. Järjestää Parikkalan srk, musiikki- ja aikuistyö.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>