Uukuniemi.infon lukijoihin kuuluu myös professori Helena Hannonen Hawaijin yliopistosta. Hannosen juuret ulottuvat Uukuniemen Matriin.
– Uukuniemen koulu tulee säilyttää, sanoo Hannonen.
– Kouluilla on aina tärkeä osa yhteiskunnan toiminnassa. Lapsille on turvattava hyvät opiskelumahdollisuudet, turvallinen ympäristö ja mahdollisuus oppia lähellä omaa kotia. Lasten vanhemmilla on oikeus olla yhteydessä opettajien kanssa ja tukea lasten opintoja kotona. Lisäksi koulu toimii koko yhteisön kokoontumispaikkana erilaisten tapahtumien merkeissä. Näin kylät pysyvät elävinä ja toimivina.
Hannonen näkee, että vanhemmat sukupolvet, jotka eivät ole opiskelleet uuden tietotekniikan avulla ovat usein päättämässä asioista ja ajattelevat koulutusta samassa muodossa kuin se oli heidän lapsuudessaan.
– Opettaminen on muuttunut. Tietokoneiden välityksellä opettajat saadaan luokkiin maapallon toiselta puolelta. Itse olen istunut kotona Kaliforniassa ja meren rannalla Hawaijilla tietokoneeni ääressä ja opettanut opiskelijoita esimerkiksi Suomessa. Oppilaiden ikä ei merkitse mitään. Yksi opettajista voi olla Parikkalassa ja opetan lapsia Uukuniemellä. Tämä on hyvin yksinkertainen toimenpide. Opettajat voivat koodinoida opetuksen ja tukea toinen toisiaan. Mitä vaihtoehtoja opetusmenetelmiin on katsottu, jotta Uukuniemen koulu voidaan säilyttää, kysyy Hannonen.
– Raha on tietysti muutosten takana. Kuinka paljon kaikki maksaa. Tämä kysymys ei ole ainoastaan opettajien palkka ja koulujen ylläpito. Kuvioissa on myös kustannukset, jotka siirtyvät perheille ja lapsille. Aika on rahaa. Pitkät koulumatkat ja kuljetukset maksavat, pohtii Hannonen.
-Näillä pitkillä matkoilla lapset tulevat alttiiksi sairauksille. Vanhemmat joutuvat myös ylimääräisen stressin alaisiksi ja jatkuvat huoli ilmenee perhe-elämän rauhassa. Päätösten tekijät ajattelevat rahaa, mutta kaikken tärkeintä on huomioida lasten elämän laatu.
– Kuinka monta tuntia lisätään lasten työviikkoon jos heidät kuljetetaan Parikkalaan? Mitä lapset ja heidän vanhempansa ajattelevat asiasta? Mitä muita muutoksia ja kustannuksia tulee heidän elämäänsä, jos koulu lopetetaan?
– Näin kaukaa katsottuna tuntuu siltä, että vähän kerrassaan Uukuniemi pannaan pakettiin ja hyllylle. Kun koulu menee, menee kirjasto, sitten kauppa ja lääkäri. Kaupan myötä lähtee posti ja bensa. Kaikki palvelut siirtyvät koulun mukana kauemmas ja asukkaat tulevat kärsimään.
– Suomalainen sanonta pitää paikkansa: Opettaja on kansan kynttilä. Jos koulu menee pois, sen mukana lähtee opettaja. Pimeys valtaa kansan elämän.
Hannonen tietää, että päätös vaatii ymmärrystä sekä koulutusmenetelmistä että yhteiskunnan kehityksestä. Lapsiperheitä tulee lisää ja lähikylien perheet voivat tehdä yhteistyötä koulun säilyttämisessä. Koulun ja Uukuniemen tulevaisuus kulkevat käsi kädessä. Lapset eivät ole numeroita budjetissa.
Maija Ala-Nikkola