Kategoriat
Arkistot

Lastenteatteria Kummunkorkea koululla

 

Koululaiset viettävät syyslomaa Parikkalan alueella ensi viikolla ja mukavaa yhteistä tekemistä koko perheelle varmasti suunnitellaan täyttä päätä. Sunnuntaina 21.10. klo. 14.00 Uukuniemen MLL järjestää Kummunkorkea koululla musiikkiteatteriesityksen jota tähdittävät TV:stä tutut Mimi ja Kuku. Vuonna 2003 perustetun duon muodostavat Mimi-tyttöä esittävä lastenmuusikko/säveltäjä Majka Nurminen ja Kuku-leijonaa esittävä näyttelijä Anna Kulmala. He ovat myös tamperelaisen Teatteri PikkuPlaneetan perustajajäseniä ja kiertävät viihdyttämässä lapsia ympäri Suomea.  Mimi ja Kuku -esitysten pohjalta on tehty myös suosittu ohjelma Pikku Kakkoseen vuonna 2008 ja syksystä 2013 alkaen Mimi ja Kuku toimivat Fox-kanavan lastenohjelmien juontajina.

Esityksiä on kuvailtu lämminhenkisiksi ja lapsiyleisö on pyritty ottamaan mukaan leikkeihin heti alusta alkaen. Mimi ja Kuku -esityksen vuorovaikutteisen luonteen takia lasten pyöriminen Kulmalan ja Nurmisen jaloissa leikkien aikana on myös luontevaa. Toiminnan kantavana periaatteena on Nurmisen ja Kulmalan mukaan lapsen oman ajattelun ja mielikuvituksen aktivoiminen osallistavan teatterileikin ja musiikin keinoin. Tavoitteena on vahvistaa lapsen itsetuntoa sekä eläytymis- ja empatiakykyä satumaailmassa seikkaillen ja erilaisia kiipeliin joutuneita satuystäviä auttaen.

Uukuniemen MLL:n puheenjohtajan Jaana Mahosen mukaan esitys sopii yhtä hyvin aivan pienille kuin jo vähän isommille koululaisille. – Aiheena esityksessä on tällä kertaa kaveruus ja kiusaaminen. Lisäksi toivoimme, että esitykseen yhdistettäisiin myös lastenjoogaa, Mahonen kertoo. Musiikkiteatteriesitykseen on vapaa pääsy ja sen kesto on noin 45 minuuttia. MLL:n ylläpitämästä puffetista voi ostaa herkkuja ja virvokkeita esityksen lomassa nautittavaksi. Mahonen toivookin suurta osallistujajoukkoa, että vastaavanlaisia tapahtumia pystyttäisiin järjestämään jatkossakin. – Pyrimme tekemään paljon yhteistyötä Parikkalan, Saaren ja Kesälahden paikallisyhdistysten kanssa. Aikaisempina vuosina Kummunkorkea koululla pidetty Halloween-disko järjestetään tänä vuonna Mikkolanniemen toimintakeskuksella ja siitä vastaa Saaren paikallisyhdistys, sanoo Mahonen.

Uukuniemen paikallisyhdistys on mukana Nuotta-toiminnassa. Joka toinen perjantai Uukuniemen vapaa-aikakeskuksella Nuotan ovet ovat avoinna klo. 18-20. – Pyöritämme toimintaa yhdessä kunnan ja nuorisoseuran kanssa. Seuraavan kerran Nuotta on auki huomenna perjantaina 19.10 ja silloin on meidän valvontavuoromme, kertoo Mahonen. Vinkkejä ja ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi ja tapahtumien järjestämiseksi otetaan Mahosen mukaan mielellään vastaan ja niitä voi lähettää esimerkiksi Uukuniemen MLL:n Facebook-sivujen kautta.

Linkki Uukuniemen MLL:n Facebook-sivuille:

Uukuniemen MLL

 

K.L.


Kauneimmat Joululaulut käynnisti joulunalusviikon

Suomen suurin vuosittainen musiikkitapahtuma Kauneimmat Joululaulut keräsi sunnuntaina väkeä myös Uukuniemen kirkolle. Nyt jo 45. kerran järjestettyyn tapahtumaan osallistuu Suomessa lähes miljoona ihmistä joka vuosi, ja se kuuluu keskeisesti joulunodotuksen perinteisiin. Suomen Lähetysseura suunnittelee sekä toteuttaa Kauneimmat Joululaulut -materiaalin ja toimittaa lauluvihkot ilmaiseksi seurakuntien käyttöön. Lisäksi vihkoja jaetaan ulkomaille yli 20 maahan. Seurakunnat puolestaan keräävät tilaisuudessa kolehdin, jolla tuetaan Suomen Lähetysseuran ulkomaantyötä. Tänä vuonna Kauneimmat Joululaulut soivat syrjäytymisvaarassa olevien nuorten puolesta.

Kauneimmat Joululaulut -kampanjassa on jo useamman vuoden ajan ollut mahdollisuus äänestää Kauneinta Joululaulua ja vaikuttaa seuraavan vuoden lauluvihkon sisältöön. Vuonna 2016 kolme suosituinta joululaulua olivat Varpunen jouluaamuna, Sydämeeni joulun teen ja Tulkoon joulu.

Uukuniemen kirkko valmiina Kauneimpiin Joululauluihin 2017.

Laulajia riitti tuttuun tapaan tänäkin vuonna.
Kirkon pihapiirissä Pitäjäntupa loisti jouluvalaistuksessa.

 

 

K.L.


Tangon, luonnon ja maaseutukulttuurin taikaa Papinniemessä

 

Tulevana sunnuntaina 13.8. alkaa Papinniemen leirintäalueella musiikin ja kulttuuriperinteiden täyteinen viikko kun FINtango -tapahtuma valloittaa Pyhäjärven rantamaiseman. Timo Valtosen luotsaama tapahtuma järjestetään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa, mutta muun muassa Saksassa vastaavia festivaaleja on järjestetty jo vuodesta 2013 lähtien. Käytännön järjestelyistä on vastannut leirintäalueyrittäjä Niko Hälvä sekä entinen leirintäalueen hoitaja Matti Moller. Lisäksi yhteistyötä on tehty monien paikallisten yhdistysten kanssa. Päivittäinen ohjelma saunoineen klo. 16 alkaen on kaikille avoin!

Avauspäivä alkaa kuinkas muutenkaan kuin Kalle Bergin ja kumppaneiden tangotanssikurssilla klo. 13.30. Tämän jälkeen lavan valtaa klo. 14.30 vuoden 1995 tangokuningatar Marita Taavitsainen, joka on esiintynyt myös Saksan FINtango -festivaalilla.  Mukaan säestämään tulee Seinäjoen tango-orkesterin Jarmo Tinkala sekä Tangon Taikaa –orkesterissa esiintyvä Andrew Krell. 

Festivaaliviikon muuhun musiikilliseen tarjontaan kuuluu maanantai-iltana 14.8. amerikkalaisen huippuviulisti Roland Satterwhiten tunnelmointia, keskiviikkona 16.8. viihdemusiikin historioitsija ja 20 vuotta iskelmäradion kultaisena äänenä toiminut Maarit Niiniluoto esitelmöi tangokulttuurin historiasta, perjantaina 18.8. esiintyy Papinniemen kesäkauden avajaisissakin nähty Mustat Silmät -kokoonpano, ja sunnuntaina 20.8. Uukuniemen “oma poika” Petri Tiainen kertoo paikallisesta musiikkikulttuurista, kuten Uukuniemen laajasta urkuharmonirakennusperinteestä. Myös Saksan festivaaleilla mukana olleet Radio Helsingin DJ Tixa & DJ Vilunki soittavat tangoja sekä muuta hauskaa suomalaista musiikkia 60 vuoden ajalta. Saksalaiset elektromusiikin osaajat DJ Rodion & Sheich von China puolestaan soittavat luontoon sopivaa elektronista musiikkia ja näyttävät kuinka saksalainen “saunamestari” tekee löylyt. DJ -musiikkia on siis luvassa päivittäin klo. 16-23.

Iltapäivien kulttuurilliseen ohjelmaan sisältyy muun muassa Matti Mollerin piirakantekokurssi, sekä kurssi luonnonkasvien ja -yrttien käyttämisestä. Mielenkiintoisia ovat varmasti myös jo edesmenneiden uukuniemeläisten persoonien kuten “Kioskin Matin“, Erkki Suppolan, Aune Toiviaisen ja Helvi Siitosen haastattelut sekä iltaohjelmaan sisältyvät suomalaista maaseutu- ja tangokulttuuria käsittelevät elokuvat. Paikalla on myös suomalais-saksalainen Kalevalainen jäsenkorjaaja ja hieroja Kaija Föhr.

 

Avauspäivän pääesiintyjä Marita Taavitsainen. Kuva: Iltalehti.

 

Jarmo Tinkala.
Viulisti Roland Satterwhite.
Maarit Niiniluoto. Kuva: Kouvolan Sanomat.

 

K.L.


Juhola heräilee kesäkauteen

Oli kelit mitä hyvänsä, vappu lähestyy ja ensi viikolla ollaan jo toukokuun puolella. Kesä kolkuttelee ovella ja Uukuniemi moninkertaistaa asukasmääränsä kun lomalaiset sekä vapaa-ajan asukkaat saapuvat.

Myös Juhola heräilee jälleen talviunilta. – Juuri saavuimme Uukuniemelle, toimme hiukan tavaroita ja tulimme järjestelemään paikkoja, kertoo Helsingissä vakituisesti asuva yrittäjä Matti Laukkanen puhelimessa.  Vuodesta 2008 lähtien Laukkasen perheen omistuksessa ollut Juholan tila, eli “Biisoniareena Oy“, on yksi paikkakunnan parhaista paikoista esimerkiksi häiden, syntymäpäiväjuhlien ja muiden tapahtumien järjestämiseen. Alunperin Laukkanen osti Juholan perheensä lomapaikaksi, sillä hän itse on viettänyt siellä lukuisia lapsuutensa kesiä. – Ensi kesälle on suunnitteilla paljon kaikenlaista ohjelmaa, mutta osa tarkoista päivämääristä on vielä auki. Heinä-elokuussa pyrimme olemaan paikkakunnalla mahdollisimman paljon, hän jatkaa. Biisoniareena Oy:lle on hiljattain myönnetty 529 anniskelupaikkaa. – Siellä on nyt paikka jokaiselle uukuniemeläiselle, Laukkanen naurahtaa.

Laukkasen tarkoituksena on avata heinäkuussa Juholaan kesäravintola. Ravintolan ruokalistalle on kaavailtu muun muassa biisonipastaa sekä päivittäin vaihtuvaa keittoateriaa. Myös paikallisten kalastajien pyytämiä muikkuja on tarjolla aina tilanteen mukaan. Ravintolan pyörittäminen hoituu Laukkasen perhe- ja ystäväporukalla ja aukioloajoista ilmoitetaan myöhemmin. – Olemme myös vuokranneet Niukkalan entisen palvelutalon heinä-elokuun ajaksi majoitustilaksi. Sinne on mahdollista päästä yöpymään kympillä ja omilla lakanoilla, Laukkanen kertoo. Yöpymispaikoille on varmasti tarvetta, sillä esimerkiksi heinäkuussa järjestettävät kesäsenssit ja senssien vetonaula Aki Palsamäki vetävät todennäköisesti kävijöitä pitempienkin matkojen takaa. Myös senssipäivän oopperaillallinen järjestetään Juholassa. Tuolloin on mahdollista päästä kuulemaan oopperalaulaja Jyrki Anttilan sekä hänen puolisonsa Maija Anttilan musisointia. Varmasti lukkoon lyöty tapahtumapäivä on myös jo perinteeksi muodostunut Tenkasen konsertti, joka pidetään tänä vuonna 29.7. Lisäksi heinä- tai elokuussa järjestetään Aili Ikosen jazzkonsertti, Laukkanen sanoo. Muutamia hääjuhlavarauksiakin on jo elokuun puolelle tehty.

Juhola1
Juholan tila muuntuu oivalliseksi paikaksi niin syntymäpäivien. häiden kuin muidenkin tapahtumien järjestämiseen.
Juhola2
Aarne Tenkasta kuullaan tänä vuonna Juholassa 29.7.

 

K.L.


Mikkis-teatterin yhdeksäs kesänäytelmä juhlistaa 100 -vuotiasta Suomea

Mikkolanniemellä kunnioitetaan tulevana kesänä Suomi 100 -juhlavuotta “Koti, uskonto ja isänmaa” -laulunäytelmän muodossa. Mikkis-teatterin esittämä näytelmä kertoo sotaevakoiden vaiheista, ja tapahtumat sijoittuvat väljästi Uukuniemen Matrin kylään. Perhetarinan on käsikirjoittanut ja ohjannut uukuniemeläinen Paavo Vanhanen, ja käsikirjoituksen pohjana ovat toimineet hänen appiukkonsa Väinö Vuorinteen kirjoittamat runot. Matrin kylän kasvatin runot ovat saaneet sävelet niin ikään uukuniemeltä kotoisin olevalta muusikolta Petri Tiaiselta.

Näytelmä saa ensi-iltansa 27.6. ja kyseinen näytös, sekä muutama muu näytös heinäkuun puolella, ovat jo loppuun myytyjä. Mikäli haluat varata paikan juuri tiettyyn näytökseen, kannattaa siis toimia ajoissa. Paikkavarauksia voi tiedustella Heta Ahokkaalta numerosta 040-8457 555 tai sähköpostitse heta.ahokas(at)pp1.inet.fi

Näytösaikataulut löytyvät täältä.

Lippujen hinnat:

Aikuiset: 15€

Lapset: 5€

Ryhmäliput: (vähintään 20 hlö) 13€
Mikkolanniemen kyläyhdistyksen verkkosivut: www.mikkolanniemi.fi

Mikkis-teatteri Facebookissa: https://www.facebook.com/mikkisteatteri/

Kuva-31

Kuva-19

Kuva-1

 

Muusikko Petri Tiainen.
3531_kuva1-150x112
Väinö Vuorinteen runoista sävelletyt laulut on julkaistu myös äänitteen muodossaa vuonna 2013.

 

K.L.


Kantele soi upeasti Saaren kirkossa

TEKSTI JA KUVAT: TT


kantele_konsertti_5

 

Parikkalan seurakunnan kirkoissa on kesän ajan jatkunut seurakunnan ja Parikkalan kunnan kulttuuritoimen järjestämä kirkkokonserttien sarja. Uukuniemen akustisesti erinomaisessa kirkossa on kuultu tänä kesänä jo Paroni Paakkunaista yhtyeineen, Sergei Oslokovia ja Divina Musicaa. Parikkalassa ja Saarella puolestaan Ariel Neulaniemeä, Barokkiyhtye Galantinaa, Keijo Silventoista ja Niels Bergmannia.

 

Suomen eturivin kanteleensoittaja

Sunnuntaina 17.7 Saaren upeassa kivikirkossa esiintyi kanteletähti Ida Elina. Hän on Suomen eturivin kanteleensoittajia. Hänen marraskuussa julkaistun Hello World albumin single-lohkaisu Laivat oli ahkerassa radiosoitossa muun muassa Yle Radio Suomella ja Radio Suomipopilla. Ida Elina on laulaja-lauluntekijä tyylinen artisti, jonka persoonallinen ja rytmikäs soittotyyli vie kanteleen soiton aivan uudenlaiselle modernille tasolle. Uniikki ja rytmikäs soittotyyli sekä voimakas laulu muodostavat vahvan kokonaisuuden. Hänen energisessä ja mukaansatempaavassa esiintymisessä yhdistyvät kanteleperinne ja tämän päivän popmusiikki.

-Täällä on kuulemma esiintynyt sekä klassisen että hieman kevyemmän muusiikin edustajia. Tänä iltana tulette kuulemaan jotain siltä väliltä. Toivottavasti nautitte! avasi sympaattinen Ida Elina konsertin.

kantele_konsertti_6

 

kantele_konsertti_1Mahtava ja energinen esitys

Saaren kirkon penkit täyttyivät sunnuntaina konserttikuulijoista. Artisti toivotti kuulijat tervetulleiksi ja avasi konsertin perinteisellä Konevitsan kirkonkellot kappaleella. Heti ensimmäisistä kanteleenkielten äänistä lähtien oli selvää, että tulossa on mitä mahtavin konsertti-ilta. Kun tähän taiturimaiseen kanteleensoitantaan lisättiin vielä toisesta kappaleesta lähtien Ida Elinan todella vahva ja R&B tyylinen lauluääni, kuulijat eivät voineet kuin nauttia koko sydämestään. Kappaleiden välissä tulleet raikuvat aplodit olivat ansaitut.

Konsertin ohjelma oli hyvin monipuolinen ja yleisön kanssa vuorovaikutteinen. Se oli sekoitus perinteisiä kirkkokappaleita ja hänen omia tuotoksiaan. Joukosta löytyi myös muun muassa Anthony Newleyn ja Leslie Bricussen Feeling good kappale. Välillä Ida Elina kertoi kanteeleensoitosta ja konsertissa käyttämästään upeasti soineesta kanteleesta joka oli tilaustyönä tehty Ida Elinan toiveiden mukaan. Kanteleesta löytyi esimerkiksi rummun virkaa täyttänyt perkussiivinen kohta jota hän lähes joka hienosti käytti apunaan.

 

Toiseksi viimeisessä kappaleessa Ei avata saa Ida Elina otti myös yleisön mukaan. Naisille ja miehille oli omat lauluosuudet joita toistettiin koko kappaleen ajan.

-Olen huomannut että tässä kappaleessa miehet syttyvät hieman hitaammin, nauratti Ida Elina yleisöä.

Ida Elina päätti konsertin Erkki Melartin / Dietrich Bonhoefferin – Hyvyyden voima virteen.

 

Kirkkokonsertteja Saarella jo lähes 30 vuotta

Saaren kirkkokonsertteja on järjestetty kauniissa 80-vuotiaassa kirkossa joka kesä vuodesta 1987 alkaen. Ne saivat alkunsa kun Saarella kesälomiaan viettänyt Helmi Tiainen yhdessä Saaren seurakunnan kanttorin Väinö Vanhasen ja Saaren kunnan kulttuuritoimen kanssa tuottivat paikkakunnalle monia nimekkäitä taiteilijoita ja mieleenpainuvia konserttielämyksiä.

Vuodesta 2005 alkaen Saaren, Parikkalan ja Uukuniemen kuntien ja seurakuntien yhdistymisen jälkeen, konsertin järjestämistä jatkoivat Parikkalan kunnan kulttuuritoimi ja Parikkalan seurakunta.

Kesän kirkkokonsertit päättyvät 27.7 kun Uukuniemen kirkossa esiintyvät Irina Boronos laulu ja Tatjana Korpelainen klo 19.


kantele_konsertti_4kantele_konsertti_7kantele_konsertti_2


Laulava sporakuski nousee jälleen Juholan tilan biisoniareenalle

Aarne Tenkanen (vasemmalla) esiintyy Juholan Biisoniareenalla lauantaina 23.7. Lämmittelybändinä Tommy Huovinen & Paholaiset (oikealla).
Aarne Tenkanen (vasemmalla) esiintyy Juholan Biisoniareenalla lauantaina 23.7. Lämmittelybändinä Tommy Huovinen & Paholaiset (oikealla).

Juhola, Biisoniareena ja Aarne Tenkanen. Tuttu trio aiemmilta kesiltä. Niinhän sitä sanotaan, että kun kerran käyt Uukuniemellä, on sinne aina palattava uudestaan. Näin tekee myös laulava raitiovaununkuljettaja Aarne Tenkanen.

Lauantaina 23.7 voidaan Aarne Tenkaselta odottaa taas mitä parhainta showta, kun hän nousee Juholan tilan Biisoniareenalle. Ennen käheä-äänistä ja piikittelevää moottoriturpaa lavalla nähdään loistavaa suomipoppia soittava Tommy Huovinen & Paholaiset bändi.

Tapahtuma alkaa klo 15.00 ja soitanta noin klo 21.00. Anniskelualue A-oikeuksilla. Mikäli illan kutveessa alkaa hiukomaan on grillistä mahdollista ostaa pyttipannua. Alueella käy riihikuiva kuin myös korttikin. Liput 10 euroa.

Osoite Kummuntie 275. P-alue tapahtuman välittömässä läheisyydessä, noin 50 metriä Niukkalaan päin Siitosen hiekkamontulla,

 

 

Aarne Tenkanen esiintyi Juholassa heinäkuussa 2014.
Aarne Tenkanen esiintyi Juholassa heinäkuussa 2014.

Aarne Tenkanen – Vannoutunut uukuniemeläinen

Tenkanen on alunperin Gösta Sundqvistin radio-ohjelmaan 90-luvun alussa luotu kuvitteellinen hahmo. Hänet  esiteltiin helsinkiläisenä raitiovaununkuljettajana jonka pääasialliset kiinnostuksen kohteet ovat naiset ja alkoholi. Varsinainen laulajaura alkoi vuonna 1995 julkaistun Hemaisevan seksikäs pörröpää- singlen myötä.

Tenkanen on esiintynyt Uukuniemellä useampana vuotena. Juholan tilan omistaja ja tapahtuman järjestäjä Matti Laukkanen kertoo Tenkasesta tulleen oikea Uukuniemi fani. Aikaisempina vuosina Juholan keikoilla on nähty keskimäärin reilusti yli 300 henkeä ja samaa odotetaan tämänkin kesän keikalta.

-Tenkanen ei petä koskaan! tiivistää Laukkanen.

 

Aarne Tenkanen show Juholan biisoniareenalla lauantaina 23.7.2016. Esiintymässä myös Tommy Huovinen & Paholaiset. Ovet aukeaa klo 15.00 ja soitanta alkaa noin klo 21.00. A-oikeudet ja pyttipannua grillistä. Liput 10 euroa. Osoite Kummuntie 275. P-alue tapahtuman välittömässä läheisyydessä Siitosen hiekkamontulla.

-TT

Juholan tila täyttyi ihmisistä Aarne Tenkasen keikalla heinäkuussa 2014.
Juholan tila täyttyi ihmisistä Aarne Tenkasen keikalla heinäkuussa 2014.

 

 

 

 


Eino Leinon päivän konsertti Uukuniemen kirkossa

 

Eino Leino
Eino Leino.

Petri Tiainen aloitti konsertin Eino Leinon runolla Laulajan laulu (säv. Perttu Hietanen). Hän toimi myös juontajana. Laulu sopi hyvin kuvaamaan illan antia:

En, enhän muuta tahdokaan kuin laulaa, laulaa, niin laulaa, kun laulut ne helkkyvät rinnassain ja pyrkivät pitkin kaulaa.

Paroni Paakkunaisen konsertissa oli monipuolinen esiintyjäjoukko, runoilija Eino Leinoa lainaten: yksi tuli sieltä ja toinen tuli täältä. Seppo ”Paroni ” Paakkunainen asunut Uukuniemellä kymmenen vuotta, Petri Tiainen (uukuniemeläissyntyinen), Mirva Kuivalainen sekä Anne Moilanen ovat kesäuukuniemeläisiä. Täältä omasta seurakunnasta: Elisa Solasaari, Ilona Sorri, Tatjana Korpelainen ja Aivinat-kuoro.

Petri Tiaisen säveltämät runot

Konsertin ensimmäisen osan runot oli säveltänyt Petri Tiainen. Kantaesitykset kuultiin runoista: Hymyilevä Apollo, Rauhattoman rukous, Kultaiset langat ja Pyhät on pihlajat pihalla. Petri Tiainen lauloi ja säesti kitaralla ja pianolla, Seppo ”Paroni” Paakkunainen saksofoneilla ja huilulla, Ilona Sorri viululla ja Anne Moilanen kanteleella. Hienosti sopivat sanat ja sävelet, ja seuraava runoilijan toive täyttyi:

Mut olkoon se tunnelma, kompa vaan tai miehen mietelmä syvä, runot kaikki Luojalle kelpaavat, jos runo muuten on hyvä.

Sävelkin muuten oli hyvä.

IMG_2339
Kansallismaisemaa Kolilta. Kuva: IT

Mirva Kuivalaisen runonluku

Konsertin keskiosa oli runonlukua. Mirva Kuivalainen luki runot Keskikesä ja Elämän koreus. Hän käytti mielenkiintoisesti kirkon etuosaa hyväksi lukien eri paikoilta ja lopuksi seurasi yllätykseksi satunnaisesti valitun kuulijan umpimähkään valitsema Eino Leinon runo. Se oli Rekilaulu ja humoristinen esitys sai siihen sopivan improvisoidun säestyksen Petriltä ja Paronilta.

Uukuniemen Kirkkoon oli saapunut noin 130 henkeä. Kuva: Mirja Ulmanen.
Uukuniemen Kirkkoon oli saapunut noin 130 henkeä nauttimaan hienosta Eino Leinon päivän konsertista. Kuva: Mirja Ulmanen.

Paroni Paakkunaisen säveltämä Ukon lintu ja virvaliekki

Konsertin kolmannen osion runot oli säveltänyt Seppo ”Paroni” Paakkunainen. Runot olivat Hirvi lähteellä ja Luojan kukku, jossa oli mukana Aivinat-kuoro, joka taitavasti helskytteli Luojan kukkua. Paronin huilussa laulelivat pikkulinnut. Runo Me kuljemme kaikki sumussa täällä johdatteli konsertin huipennukseen Paroni Paakkunaisen säveltämään Ukon lintu ja virvaliekki. Se kuultiin kantaesityksenä ja esityksessä olivat mukana kaikki soittajat ja Aivinat-kuoro johtajanaan Elina Solasaari. Kuoro lauloi upeasti samoin kuoron solistina ollut Mirva Kuivalainen.

Virvaliekki yksin yössä vilkehtivi, välkehtivi, singoten sinisen liekin.

Vaikka runo Ukon lintu ja virvaliekki ei ole tutuinta Leinoa, niin Paroni Paakkunaisen säveltämästä teoksesta kuulija sai vain ihmetellä miten loistavasti kaikki hoitivat oman osuutensa. Upea teos. Voisipa vielä kuulla saman konsertin uudelleen!

Runsaslukuinen yleisö (130 henkeä) sai nauttia hienosta Eino Leinon päivän konsertista, joka päättyi yhdessä laulettuun virteen: Oi muistatko vielä sen virren.

Esiintyjät palkittiin ansaitusti ruusuilla ja pitkään kestäneillä aplodeilla.

Kiitos seurakunnalle kesäkonserttien järjestämisestä Uukuniemen kirkossa, jonka akustiikka on kyllä kehumisen arvoinen.

– Kirkko on meidän musiikkitalo, sanoi eräs tyytyväinen kuulija.

IT


Musiikin riemua Uukkari Soikoon – konsertissa

TEKSTI JA KUVAT: TT

soikoon_1

 

Uukuniemi-seura, Uukuniemen Nuorisoseura ja Papinniemen matkailu Oy järjestivät lauantaina 2.7. Uukkari Soikoon! konsertin ja iltamat tyylisen tapahtuman.  Tapahtuma oli osa Uukuniemi juhlia ja tarjosi näin myös viihdykettä hieman nuoremmalle polvelle.

Illan aikana lavalle nousi kolme mielenkiintoista esiintyjää, joilla on vahva kytkös seutuun ja uukuniemeläiseen perinteeseen. Esiintymässä olivat Susan Aho & Kesäkaverit, Sutina-yhtye ja duo Rihvelkinttu & Passarpoika.

 

Susan Aho esiintyi Uukuniemen Nuorisoseurantalolla 2.7.
Susan Aho lumosi yleisön Uukuniemen Nuorisoseurantalolla 2.7.

Susan Aho lumosi yleisön laulullaan

Konsertti alkoi duo Rihvelkintun ja Passarpojan musisoinnilla. Duo koostuu kahdesta uukuniemeläisestä muusikosta. Uukuniemeläissyntyisen muusikon Petri Tiaisen kotipaikka sijaitsee Niukkalassa. Lomat hän viettää kesäpaikallaan Uukuniemen kirkonkylällä. Duon toinen osapuoli Topi Pöyhönen on puolestaan lähtöisin Helsingistä, mutta kotiutunut Uukuniemelle kymmenisen vuotta sitten. Pöyhönen asustaa perheineen niin ikään Uukuniemen kirkonkylällä.

Parivaljakko esitti Uukkari Soikoon konsertissa Tiaisen säveltämiä lauluja, joiden tekstit on 1800-luvun loppupuolella sepittänyt uukuniemeläinen runoilija ja kansanvalistaja Olli Wuorinen. Sävellykset ovat tyyliltään roots-henkisiä, bluesista, kantrista ja kansanmusiikista ammentavia veisuja.

Seuraavana estradille nousi Susan Aho & Kesäkaverit. Aho on Uukuniemellä kesiään viettävä laulaja-lauluntekijä. Hänet tunnetaan parhaiten Värttinästä ja Kuunkuiskaajista. Susan on kirjoittanut parin vuoden sisällä uusia lauluja, jotka ovat artistin itsensä mielestä hänelle sitä kaikkein ominta musiikkia. Kun Susanille tarjoutui tilaisuus tulla esiintymään Uukuniemelle, hän innostui ideasta ja päätti testata uusia laulujaan paikallisten ”pelimannien” kanssa. Susan Aho & Kesäkaverit oli syntynyt. Kesäkaverit taustabändissä soittivat Petri Tiainen, Topi Pöyhönen ja Mika Venhovaara. Kaikki tapahtumassa kuullut laulut olivat ensiesityksiä. Laulut todella lumosivat konserttikansan.

Sutinan keikalla energiaa riitti!
Sutinan keikalla energiaa riitti!

Huh, mitä naisenergiaa tarjosi Sutina!

Illan viimeisenä esiintyjänä oli neljän kolmikymppisen muusikkonaisen muodostama energinen rockbändi Sutina, joka juhlii tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan. Hieman hitaasti lämpenevä uukuniemeläinen yleisö antautui  Sutinan mahtavalle energialle muutaman ensimmäisen kappaleen jälkeen. Nuorisoseuran talolla ei ole jorattu yhtä komeasti sitten legendaaristen juhannuslevytanssien. Bändin hirtehisen huumorin sävyttämät kappaleet, jotka ovat kertomuksia tosielämästä, upposivat yleisöön täydellisesti. Kitaran, basson ja rumpujen lisäksi Sutina-saundiin kuuluu olennaisena osana poikkihuilu.

Bassoa soittava Paula Präktig on Uukunimen Matrin kylässä asuneiden Pekka ja Lucina Hirvosen jälkeläinen neljännessä polvessa. Hänen isovanhempansa olivat Veera Hirvonen (os. Härkänen) ja Robert Hirvonen, jotka lähtivät evakkoon Matrista, asettuen Pohjanmaalle. Paula on itse syntynyt Torniossa, jossa myös Sutina on perustettu.

Sutinassa soittavat Präktigin lisäksi Susanna Silvenius, Jonna Konttinen ja Suvi Buckman.

 

 

Onnistunut tapahtuma jälleen kerran

Uukkari Soikoon jatkoi uukuniemeläistä konserttiperinnettä. Tapahtuma ei pettänyt tälläkään kertaa. Paikalle oli saapunut noin 120 henkeä nauttimaan hyvästä musiikista upeassa kesäillassa. Petri Tiainen, yksi järjestäjistä, oli yleisön tapaan erittäin tyytyväinen tapahtumaan.

-Iltamat onnistuivat kaikin puolin hyvin. Palaute on ollut positiivista, kertoo Tiainen.

soikoon_5soikoon_2

 

 


Kantri soi Iloisen Pässin syntymäpäivillä

Kirsi Vento, Tiina Huusko ja Mammu Koskelo muodostavat yhdessä Kantriseireenit naistrion.
Kirsi Vento, Tiina Huusko ja Mammu Koskelo muodostavat yhdessä Kantriseireenit naistrion.

Parikkalan Koitsanlahdella sijaitseva Iloisen Pässin maalaispuoti vietti lauantaina 18.6. nelivuotissyntymäpäiviään. Juhlapäivää vietettiin Pässin perinteisen mallin mukaan, eli hyvän musiikin ja ruoan parissa. Ruokana oli onnellisen possun koipea kokonaisena palvattuna, kasvislisäkettä ja salaattia. Esiintymään oli saapunut valloittava akustinen naistrio Kantriseireenit Rääkkylästä. Talo oli tupaten täynnä ihmisiä ja tunnelma erittäin rennon letkeä.

 

Ronskin romanttinen ja viehkeä naistrio Rääkkylästä

Vuonna 2012 perustettu Kantriseireenit soittaa suomenkielistä kantria. Sanoitukset ovat humoristisia ja rytmi mukaansatempaavaa. Kantrihenkinen tyttöbändi on Suomessa erikoisuus.

pässi_4
Kantriseireenit veti Iloisen Pässin maalaispuodin täyteen yleisöä.

-Harrastuksesta tämä lähti nelisen vuotta sitten. Päätimme Tiinan (Huusko) kanssa mennä vähän niin kuin perse edellä puuhun. Kaikki lähti siitä kun olin menossa Kris Kirstoffersonin keikalle. Minulla oli ylimääräinen lippu jonka lauluntekijä Markojuhani Rautavaara osti. Olin kääntänyt kantribiisejä suomeksi ja tehnyt sanoituksia. Päätin ottaa ne mukaan keikalle ja näyttää Markojuhanille, muistelee Kantriseireenien laulaja ja autoharpun soittaja Kirsi Vento.

Rautavaara piti lukemastaan. Eikä aikaakaan, kun Seireenit olivat studiossa nauhoittamassa kappaletta Maaseutumusiikkia vol. 2 kokoelmalevylle. Tämän jälkeen keikkaa on tehty säännöllisen epäsäännöllisesti ja hieman rauhallisemmalla tahdilla. Ensimmäinen levy odottaa vielä tulemistaan, vaikka kysyntää sille olisi.

-Olemme tämmöisiä hidastempoisia maalaisia, nauraa bändin rempseä kitaristi Mammu Koskelo.

 

-Ois se levy hyvä saada tehtyä. Tässä vaan on kaikilla paljon muitakin projekteja, kertoo Vento.

Samaan aikaan haastattelun keskeyttää musiikista ja juomatarjoilusta selvästikin nauttinut herrasmies.

-Hienosti veditte! Teillä oli se yks ihan tosi hyvä biisi. Laittakaa se Youtubeen, ohjeistaa uusi fani.

Naistrio kiittää miestä ja kertoo että Youtubesta löytyy jo paljon bändin biisejä. Herrasmiehellä on kuitenkin vielä sanottavaa.

-Joskus oon maksanu 30 euroa keikasta ja ollut tosi huono. Mut tää oli hyvä!

Miehen kommentit naurattavat naisia. Keikka on ollut onnistunut ja paikka tehnyt vaikutuksen.

-Ollaan aikaisemmin ajettu ohi, mutta ei pysähdytty. Tosi ihana paikka, kertovat naiset yhteistuumin.

Omien sanojensa mukaan ronskia mutta romanttista suomikantripoppoota kuullaan siis varmasti uudestaan tällä seudulla tulevaisuudessa. Infoa bändistä ja tulevista keikoista voi seurata facebookista osoitteesta: https://www.facebook.com/Kantriseireenit-467350983355746/

-TT

 

kantriseireenit

Kantriseireenit

*Akustinen naistrio Pohjois-Karjalasta

*Perustettu vuonna 2012

*Soittaa kantria ja bluesia

*Keikoilla mukana myös vierailevia muusikkoja

 

Kirsi Vento (vasemmalla) soittaa Kantriseireeneissä autoharppua. Idea autoharppuun tuli Johny Cashin elämänkertaelokuvasta.
Kirsi Vento (vasemmalla) soittaa Kantriseireeneissä autoharppua. Idea autoharppuun tuli Johny Cashin elämänkertaelokuvasta.
Lipun hintaan kuului herkullinen maalaisateria. Onnellisen possun palvattua koipea ja uusia perunoita.
Lipun hintaan kuului herkullinen maalaisateria. Onnellisen possun palvattua koipea ja uusia perunoita.