Uukuniemen nuorisoseurantalon sali täyttyi torstaina 16.6 lavis-lavatanssijumppaajista. Kyseessä on uusi liikuntamuoto, jossa yhdistyvät perinteiset lavatanssiaskeleet ja jumppa.
Hauska, helppo ja hikinen laji syntyi Kouvolassa muutamia vuosia sitten liikunnanohjaaja Sirkku Pusan ja fysioterapeutti Johanna Partasen yhteisellä automatkalla. Tanssijumppaan ja sen musiikkityyleihin pystyi erittäin hyvin soveltamaan myös kuntouttavaa näkökulmaa vaikka kyse onkin pohjimmiltaan ryhmäliikunnasta.
Lavis-lavatanssijumppaa tanssitaan yksin. Varpaille tallontaa ei siis tarvitse pelätä. Tunnilla tanssitaan musiikin tahdissa tuttuja lavatanssilajeja kuten humppaa, jenkkaa, cha chata, sambaa ja rockia.
Uukuniemellä, Saarella ja Parikkalassa lavis-ohjaajana toimii Riitta Lindroos. Hänen isänsä on Uukuniemen entinen kanttori, Matti Moilanen. Moilaset asettuivat Uukuniemelle eläkepäiviksi muutama vuosi sitten ja ovat koko perheen voimin kunnostaneet entisenä Matin-kioskina, nykyisin Tyynen-tupana tunnettua taloa. Paraisilla asuva Lindroos viihtyy Uukuniemellä.
-Rakastan tanssimista ja liikkumista! Tunneilla on käynyt hyvin porukkaa, kertoo pirteä Lindroos.
Hauskalla tavalla kuntourheilua
Päivi Pennanen oli saapunut Uukuniemen lavis-tunneille Kesälahdelta. Uukuniemen Kummunkylässä syntynyt Pennanen käy säännöllisesti Niukkalan jumppatunneilla ja lavatanssijumppaan hän tykästyi heti ensi hetkestä lähtien.
-Mielettömän upeata! Tämä on hauskalla tavalla oikeaa urheilua, kertoo Pennanen.
Lavis-lavatanssijumppatunneilla syke nousee, hiki virtaa ja mieli pysyy virkeänä.
Lavis-lavatanssijumppa Uukuniemen Nuorisoseurantalolla kesäkuun ajan tiistaisin ja torstaisin klo 18.00. Ohjaajana Riitta Lindroos. Osallistumismaksu 7 euroa.
Kevät on jo pitkällä, järvivesi lämpenee ja kesä sen kuin lähestyy. Kohta ovat metsät täynnä marjoja, vilja kasvaa pelloilla ja ahti antaa antejaan.
Terveellinen ruokavalio on nyt in ja superruoat ovat suosittuja. Luontaistuotekaupoista ostetaan entistä enemmän kaukomailta tuotuja tuotteita kuten gojimarjoja, macajuurta, incamarjoja ja raakakaakaota. Metsät, järvet ja pellot ovat kuitenkin myös puhdasta ja turvallista superruokaa pullollaan.
Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät lauantaina 14.5 Kummunkorkea koululla Pohjolan Superruuat lautaselle –kurssin. Kurssille oli saapunut 15 aikuista ja 2 lasta.
Asiantuntija ja kurssin vetäjä Sari Paajanen luennoi aluksi Maa- ja kotitalousnaisten “Superruokaa Pohjolasta hankkeesta” sekä superruokien ja Pohjolan ruokavalion eduista. Tämän jälkeen kurssilaiset pääsivät valmistamaan herkullisen lähiruokamenun, jota sitten lopussa yhdessä maisteltiin. Menu sisälsi muun muassa härkäpapu-juurespihvit kermaviilikastikkeella, siemennäkkileipää punajuuripestolla ja ketunleipäpannacottaa.
Vaikka välillä keittiössä tuntui olevan hieman ahdasta, se ei latistanut tunnelmaa. Ruokaa tehtiin hymyssä suin ja toisten kanssa rupatellessa. Paajasella riitti kiirettä, sillä ohjeita piti jakaa puolelta toiselle.
-Oikein hyvin on kurssi sujunut ja mukavasti saatiin tänne ihmisiä, kertoo Paajanen opastaen samalla kuinka hauki fileroidaan.
Gran Canarialta Anttosenmälle muikkuja syömään
Kummun Korkeakoululle olivat saapuneet myös viimeiset kuusi talvea Las Palmasissa, Gran Canarialla, viettäneet Esko Berg ja Irma Kuisma-Berg.
-Tulimme käymään syntymäpesällä Anttosenmäellä, josta 60-luvulla tuli lähdettyä työn perässä Helsinkiin, selventää Esko Berg.
Berg ja Kuisma-Berg kertoivat saaneensa kurssilta paljon hyvää ja hyödyllistä informaatiota. Vaikka pariskunta viettääkin talvet Atlantin valtameren äärellä, ei kalaruokia ole Las Palmasissa hirveästi tarjolla.
-Muikkua ja ahventa tuleekin sitten syötyä paljon silloin kun olemme täällä, kertoo Berg.
Maa- ja kotitalousnaisten 2-vuotinen hanke
Maa- ja kotitalousnaiset haluavat 2-vuotisella “Superruokaa Pohjolasta” hankkeellaan jakaa iloa lähiruoasta kaikkien ulottuville.
-Meille tuputetaan ulkolaista ruokaa, jonka kasvatuksessa on käytetty torjunta-aineita. Pyrimme hankkeellamme tuomaan esille sen, että todellinen superruoka ja terveellisempi vaihtoehto löytyy läheltä, kertoo Paajanen.
Hän jatkaa, että Pohjolassa tuotetaan puhtaita elintarvikkeita, sillä kylmän talven ansiosta kasvinsuojeluaineita ei tarvitse käyttää yhtä paljon kuin lämpimissä maissa.
Superruoalla tarkoitetaan erittäin ravinnetiheitä luonnon ruoka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä mahdollisimman paljon mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja, kuten marjat, villivihannekset, viljat, kalat ja kasvikset.
Pohjolan keittiö onkin viime aikoina nostanut suosiotaan maailmalla sen herkullisuuden ja terveellisyyden takia. Jos Pohjolan ruokavaliota noudatetaan suositusten mukaan, sillä on hyviä terveysvaikutuksia. Myös luonto ja lompakko kiittävät, kun syömme lähellä tuotettua ruokaa. Juurekset, kaalit ja marjat ova hyvin edullisia, eikä energiaa kulu turhaan kuljetukseen. Ilmastonvaikutukset pienenevät, kun vaalitaan lähellä tuotettua, sesonginmukaista ruokaa.
Voidaankin sanoa että innostus superruokia kohtaan on paluuta juurille; tehdään ja opitaan tekemään ruokaa tuoreista ja terveellisistä lähiraaka-aineista.
Tämän vuoden alussa tullut uusi terveydenhuoltolaki on mahdollistanut vapaasti valittavaksi käyttämänsä julkisen terveysaseman kotikunnan ulkopuolelta. Lakimuutoksen myötä potilas voi yhteisymmärryksessä lääkärinsä kanssa valita myös erikoissairaanhoidon yksikön, jonne potilaan jatkohoitolähete osoitetaan. Tämä edellyttää, että lääkäri tai hammaslääkäri on todennut lääketieteellisen tarpeen erikoissairaanhoitotasoisen hoidon järjestämiseen.
Hoitopaikan valinta koskee kaikkia perusterveydenhuollon palveluita, eli mm. terveysneuvontaa ja -tarkastuksia, sairaanhoidonpalveluita, suunterveydenhuollonpalveluita, ehkäisy-, äitiys- ja lasten neuvolapalveluita, sekä avohoidon kuntoutuksen palveluita. Hoitava terveysasema laskuttaa potilasta oman asiakasmaksutaksan mukaisesti. Terveysaseman vaihtuessa, pysyy sen asiakkaana, kunnes ilmoittaa uudesta vaihdosta. Terveysasemaa voi vaihtaa kirjallisella ilmoituksella kerran vuodessa.
Katja Palmu vaihtoi terveysasemaa
Uukuniemellä asuva Katja Palmu on ollut tyytyväinen vuoden alussa tekemäänsä terveysaseman vaihtoon Parikkalasta Kesälahdelle.
-Valitsin Kesälahden terveysaseman, koska matka puolittui. Palvelu on ollut todella ystävällistä ja avuliasta. Ehdottomasti aion jatkossakin käydä Kesälahdella, kertoo Palmu ja lisää että sai lähetteen vaivattomasti Savonlinnaan.
Tutusta ja turvallisesta terveysasemasta vaihto toiseen voi vieroksuttaa monia. Prosessi on tehty kuitenkin suhteellisen helpoksi ja kivuttomaksi.
-Tulostin Kiteen kaupungin internetsivuilta lomakkeen, jonka lähetin sekä uuteen että vanhaan terveyasemaan. Pitää vain muistaa tehdä se 3 viikkoa etukäteen, kertoo Palmu.
Lakimuutos on vielä uusi. Palmu jatkaa että hänen vaihtaessa Kesälahdelle sai se terveysaseman työntekijöissä aluksi aikaan ihmetystä, koska he eivät tienneet miten asia tulisi hoitaa. Alun hämmennyksen jälkeen Palmu otettiin kuitenkin ilomielin vastaan.
-TT
Jos haluat vaihtaa oman terveysasemasi:
* Toimita kirjallinen tai sähköinen ilmoitus terveysasemasi pysyvästä vaihtamisesta sekä nykyiselle että tulevalle terveysasemalle vähintään kolme viikkoa ennen ensimmäistä käyntiä.
* Voit vaihtaa terveysasemaa kerran vuodessa. Terveysaseman vaihto perustuu omaan ilmoitukseen eikä siitä tehdä erikseen viranomaispäätöstä. Valitsemasi terveysasema kuittaa ilmoituksesi vastaanotetuksi joko kirjeitse tai tekstiviestillä.