Kesälahdella K-market Kesätori on palvellut alueen asukkaita jo vuodesta 1987 lähtien. Nyt palvelut laajenevat myös verkkokaupan puolelle ja ostoksia voi tehdä kätevästi vaikka kotisohvalta. Palvelu toimii K-Ruoka.fi -verkkosivuston kautta tai K-Ruoka sovelluksella, jonka voi ladata puhelimeen. Kauppias Petri Mikonsaaren mukaan palvelu otettiin käyttöön viime viikon torstaina ja markkinointia aloitetaan vähitellen lisäämään.
Verkkokauppapalvelujen tarjoaminen on parin viime vuoden aikana levinnyt K-ryhmään kuuluvien kauppojen keskuudessa pääkaupunkiseudulta myös pienille paikkakunnille. Tällä hetkellä valikoimaan kuuluu normaali kaupan valikoima lukuun ottamatta tupakka- ja alkoholituotteita. Kesälahden lisäksi tilauksia kuljetetaan Uukuniemen alueelle. Sekä ostokset että toimitusmaksun (9,90 euroa) voi maksaa pankkikortilla langattoman maksupäätteen kautta. Tulossa on myös verkkomaksumahdollisuus. – Tällä hetkellä toimituspäivät ovat tiistai ja torstai. Tilausmääristä riippuen niitä voidaan jatkossa myös lisätä, sanoo Mikonsaari. Tilaukset tulee tehdä toimitusta edeltävänä päivänä. Kauppiaan mukaan lisätarvetta henkilökunnalle ei toistaiseksi ole, vaan lähetykset hoidetaan entisellä työpanoksella.
Kesätorin kauppiaana jo 21 -vuotta toimineen Mikonsaaren mielestä kehityksen seuraaminen on avaintekijä kiihtyvässä kilpailussa. Hän uskoo, että palvelulle tulee olemaan Kesälahdella ja Uukuniemellä tarvetta. Eniten sen toivotaan palvelevan ikäihmisiä ja kesäasukkaita. – Palvelun avulla esimerkiksi toisella paikkakunnalla asuvat lähiomaiset voivat tilata ruokatoimituksen kotiin sellaiselle henkilölle, joka ei enää itse kykene kauppa-asioita hoitamaan, toteaa Mikonsaari.
Kesän ja syksyn metsän sekä puutarhan antimia korit pullollaan, mutta ideat niiden hyödyntämiseen vähissä? Onneksi meillä on joukko aktiivisia taitajia, joilta varmasti löytyy apu tähän ongelmaan! Uukuniemen Marttojen kesän ja syksyn “saalislista” on pitkä: mustikat, mansikat, vadelmat, puolikat, sienet, puutarhamarjat, omenat, luumut ja muut luonnon antimet on hyödynnetty leivonnassa tai säilötty talteen tulevaa käyttöä varten.
Sienisato on ollut vaihteleva lajista riippuen. – Kanttarelleja oli tänäkin vuonna runsaasti, mutta esimerkiksi herkkutatteja löysin itse vain muutaman, kertoo Eija Kemppinen. – Ja haapasienet sekä karvalaukut ovat nyt vasta alkaneet nousemaan, jatkaa Uukuniemen Marttojen puheenjohtaja Armi Käppi. -Sienet on suolattu tai sitten pakastettu. Kanttarellit on kaikkein helpointa pakastaa, kunhan niitä on ensiksi pannulla pyöräytellyt, että nesteet häviävät, hän jatkaa. -Ruokaan kanttarellit kannattaa lisätä suoraan pakkasesta jäisinä eikä sulattaa. Silloin niiden maku säilyy parhaiten, ohjeistaa Kemppinen.
-Myös mustikoista, mansikoista ja vadelmista suurin osa on päätynyt pakkaseen ihan sellaisenaan. Tänä vuonna marjasato oli kyllä jälleen ihanan runsas. Lakat tosin jäivät niin pieniksi, että niitä ei oikein edes viitsinyt kerätä, Kemppinen kertoo. – Pieneksi ovat jääneet myös omenat, vaikka niitä muuten onkin puut pullollaan.
Puutarhamarjat, kuten puna- ja mustaherukat martat keittävät mehuksi. – Ja mustaherukoista saa myös aivan ihanaa hilloa esimerkiksi vadelmien kanssa, vinkkaa Kemppinen. Tuttujen marjojen lisäksi martat ohjeistavat kokeilemaan myös esimerkiksi pihlajanmarjoja tai marja-aroniaa. – Marja-aronia sopii erinomaisesti vaikkapa omenahillon tai mehun joukkoon, mutta sitä kannattaa laittaa vain hiukan voimakkaan maun vuoksi, Kemppinen jatkaa. – Minä puolestani olen joskus tehnyt aroniasta hyvää viiniä, naurahtaa Käppi.
Outin pihlajanmarjahyytelö
Ainekset:
4 litraa riivittyjä pihlajanmarjoja
1litra vettä
1kg sokeria valunutta mehulitraa kohden
Valmistus:
1. Huuhdo marjat ja pane kattilaan veden kanssa. Keitä kunnes marjat ovat mehustuneet hyvin ja pane seos valumaan siiviläliinan läpi.
2. Mittaa mehu ja kaada kattilaan. Lämmitä ja sekoita sokeri vähin erin joukkoon.
3. Keitä miedolla lämmöllä sekoittamatta n.10min. ja kokeile, jos muutama pisara hyytyy lautasella.
4.Anna vaahdon kerääntyä ja poista se reikäkauhalla.
5.Kaada valmis hyytelö nopeasti kuiviin, lämpimiin laseihin ja anna seistä seuraavaan päivään. Parafinoi silloin ja peitä lasit voipaperilla, jonka voi nopeasti kiinnittää kumirenkailla.
Eijan omena-pihlajanmarjahillo
Pihlajanmarjat huuhdellaan ja pakastetaan, jolloin liika kirpeys häviää.
Omenat keitetään melkein kypsiksi. Pihlajanmarjat pehmennetään höyryssä, hienonnetaan sauvasekoittimella
ja lisätään omenien joukkoon kypsymään. Loppuvaiheessa lisätään hillo- tai kidesokeria maun mukaan.
Lopuksi hillon voi vielä hienontaa sauvasekoittimella.
Marttojen puolukka-porkkanapiirakka
Pohja:
2 1/2 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia
Täyte:
1 kg porkkanoita
6-7 dl puolukoita
sokeria maun mukaan
Voiteluun: kananmunaa
1.Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva.
2.Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma sekä jauhot ja viimeiseksi pehmeä rasva.
3.Alusta taikina tasaiseksi.
4.Ota taikinasta 3/4 ja kauli uuninpellin kokoiseksi levyksi.
5.Nosta levy leivinpaperin päälle pellille nousemaan. Peitä leivinliinalla ja anna kohota.
6.Kauli loppu taikina piirakan päälle tulevaa ristikkoa varten ohueksi levyksi. Anna kohota.
7.Kuori täytettä varten porkkanat. Keitä ne kypsiksi vähässä vedessä ja survo soseeksi.
8.Survo puolukat ja sekoita ne porkkanasoseen joukkoon. Mausta sokerilla.
9.Levitä seos kohonneen pohjalevyn päälle. Tee kaulitusta taikinasta nauhat ja tee ristikko piirakan päälle.
10.Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Pyhäjärven Kyläkauppa järjesti lauantaina 17.9 syksyisen markkinatapahtuman kaupan pihapiirissä Uukuniemen Niukkalassa. Torimyyjiä oli laidasta laitaan; kauppaa tehtiin esimerkiksi vaatteista, käsitöistä, leivonnaisista, lihatuotteista, makeisista ja kauneudenhoitotuotteista. Sateelta vältyttiin ja kyläläisiä oli saapunut paikalle varsin runsaasti.
Tapahtuman järjestäjä, kyläkaupan yrittäjä, Tiina Ahonen oli selvästikin tyytyväinen päivään.
-Tosi paljon on käynyt ihmisiä ja mukavasti on mennyt. Eilen illalla vielä mietin, että tuleekohan tänne ketään, sanoo Ahonen.
Hän kertoo saaneensa idean järjestää kyläkaupan markkinatapahtuman, koska kesä oli ohi eikä kylällä tuntunut oikein tapahtuvan mitään vähään aikaan. Oli aika saada kyläläiset taas liikkeelle. Ahonen otti aluksi yhteyttä keväällä kaupan pihassa piipahtaneelle vaatemyyjälle. Sana alkoi kiertää ja kohta myyjät ottivatkin itse yhteyttä Ahoseen.
-Moni kysyi että vieläkö mahtuu myymään. Sanoin että hyvin mahtuu, nauraa Ahonen.
Syksy, lomien loppuminen ja koulujen alkaminen on luonnollisesti hiljentänyt kyläkaupan arkea, mutta asiakkaita on silti kaupassa riittänyt tasaiseen tahtiin. Tapahtumia on kuitenkin hyvä järjestää silloin tällöin.
-Niin pysyy mieli virkeänä, tiivistää Ahonen.
Kaupasta löytyvä pieni kahvilapiste on ollut myös oiva lisä kaupan palveluihin. Kyläläiset kohtaavat toisensa kaupassa kahvikupposen äärellä.
-Vanhat ihmiset näkköö toisijaan, kertoo vierellä seisova vanhempi rouva.
-Pitikös meijän juuva tuplakahvit, kysyy puolestaan toinen rouva.
Uukuniemellä jälleen tuotteiden myynnissä
Parikkalasta kotoisin oleva Kaarina Jaatinen kuuli tapahtumasta tutun kautta ja päätti tulla Niukkalaan myymään Partylite kynttilätuotteita sekä koruja. Vaikka Jaatisen mukaan tuotteet hieman nihkeästi menivätkin kaupan, oli Uukuniemelle kuitenkin mukava jälleen tulla.
-Kävin aikanaan useasti pitämässä tuote-esittelyjä tuossa viereisessä kahvilassa joka näyttää nyt olevan jo kiinni, muistelee Jaatinen ja kertoo että on myynyt Partylite-tuotteita jo yli 12 vuotta ja korujakin jo kuusi vuotta.
Uukuniemen kyläkaupan avautumisesta Jaatinen oli mielessään vaikka harvemmin Parikkalasta tulee tehtyä kauppareissuja kunnan pohjoispäähän.
-Oli mahtavaa kuulla että kaupalle löytyi uusi yrittäjä. Tosi hieno ja rohkea veto, iloitsee Jaatinen.
Myös Uukuniemellä asuvat, Suurtuvan tilalla lähiruokaa tuottavat, Jarno Tynkkynen ja Maaret Berg-Tynkkynen olivat tapahtumasta positiivisin mielin. Lammasfarmin lihatuotteet menivät hyvin kaupaksi.
-Keli sattui kohilleen. Viimeksi oltiin Tyrnimarkkinoilla myymässä ja siellä oli todella hiljasta huonosta kelistä johtuen, sanoo Jarno Tynkkynen.
Tynkkynen kertoo lopuksi että lampaanlihaa on mennyt tasaisesti pitkin kesää ja että he tulevat kyllä mielellään tapahtumiinkin myymään kun joku pyytää. Kauppias Ahonen tarttuu nopeasti Tynkkysen kommenttiin ja paljastaa järjestävänsä kaupalla seuraavaksi joulumyyjäiset.
Uukuniemen Martat ovat ahkeroineet tänäkin kesänä monessa tilaisuudessa kahvituksen järjestäjinä. Erikoisen suuri voimainponnistus oli Uukuniemi- juhla, varsinkin kun otetaan huomioon, että yhdistyksen jäsenet alkavat olla jo iäkkäitä. Onneksi mukana oli muitakin talkoolaisia. Marttojen kirkkopyhä kahvitarjoiluineen järjestettiin heinäkuussa ja kuun lopussa juhlittiin Martan päivänä neljän marttajäsenen yhteisiä syntymäpäiviä Kirkkolammen rannalla. Kaikki olivat täyttäneett pyöreitä vuosia kuluvana vuonna, ja vuosiakin oli jokaisella saman verran. Päivänsankarit kuuntelivat kukkaseppeleet päässään heidän kunniakseen järjestettyä yllätysohjelmaa kauniissa kesäisessä luonnossa, eikä pari ampiaisen pistoakaan häirinnyt tunnelmaa. Hiukan kyllä häiritsi ampiaisten pyrkiminen nauttimaan yhteistä mansikkakakkua.
Syystoiminta alkoi retkellä Punkaharju Hotelliin. Retkeläisiä olikin suuri joukko, peräti kaksikymmentä viisi osallistujaa, miehiäkin oli saatu mukaan. Ruokailimme ja tutustuimme samalla uusittuun entiseen Valtionhotelliin,nykyisin siis Hotelli Punkaharjuun. Ruoka oli hyvää, ja teema Luonto lautasella näkyi todellakin annoksissa. Oli sieniä ja lähellä kasvatettuja vihanneksia,kuusenkerkkäsiirappia, salaattien maut olivat raikkaita.Pääruoan sai valita kolmesta vaihtoehdosta. Ammattitaitoiset ja ystävälliset tarjoilijat pitivät huolen, että kaikki sujui hyvin.
Hotellinjohtaja Saimi Hoyer ei päässyt lupauksestaan huolimatta paikalle, mutta hänen tilalleen tullut Tero Vänttinen osasi kyllä asiansa. Hän kertoi hotellin historiaa ja sanoi sen olevan Suomen vanhin käytössä oleva hotelli. Sen historia alkoi tavallaan siitä kun vuonna 1845 keisari Nikolai I määräräsi harjulle rakennettavaksi metsänvartijan talon matkailuhuoneineen. Oli myös mielenkiintoista kuulla ryhmäämme kuuluneen martan Raija Tiaisen muistelua noin viisikymmenluvun alkuvuosilta, jolloin hän oli töissä tässä samassa hotellissa. Hän kertoi miten saatiin ruoat pidettyä kylmänä kun ei ollut jääkaappeja ja pakastimia. Kellarin yksi seinä peitettiinn läheisestä järvestä otetuilla jäälohkareilla ja sen eteen lattialle laitettiin samanlaiset lohkareet ja päälle sahanpurua. Hotellin kummitustarinatkin olivat molemmille tuttuja.
Tero Vänttinen kertoi, että kesällä jokaisena päivänä ruokailijoita oli noin kaksisataa viisikymmentä, paikkoja piti lisätä ulkoterassille asti, mutta kaikki kyllä mahtuivat ruokailemaan. Meillä oli mahtavat näkymät ruokailutilastamme järvelle, joka kimalteli mäntyjen välistä. Hotellissa oli seinillä myös suomalaisten nimekkäisen taiteilijoiden töitä näytteillä ja pieni puotikin avattiin halukkaille. Oli hunajaa, käsitöitä, luontokirjoja ja tietysti sieniveitset ja -kirjat olivat ilman muuta hyvin esillä myynnissä. Sieniveitset olivat todella laadukkaat ja mainioissa huopakoteloissa!
Puheenjohtaja Armi Käppi kertoili syksyn ohjelmasta alustavia tietoja.Varsinaiset marttakokoontumiset alkavat lokakuussa. Martat ovat mukana Vanhusten viikolla järjestettävässä tilaisuudessa, jossa kerrotaan hoitotahdosta ja edunvalvonnasta. Yhteinen teatteri- tai konserttiretki tehdään myös ja toivomuksia otetaan vastaan.
Uukuniemen Niukkalassa 23.7 avautuneen Pyhäjärven kyläkaupan ensimmäinen kuukausi on ollut onnistunut. Asiakkaita on riittänyt ja palaute ollut positiivista. Kauppias yrittäjä Tiina Ahonen onkin tyytyväinen.
-Hyvin on mennyt ja hyvältä tuntuu. Oli tarkoitus käydä Lappeenrannassa muutaman päivän reissulla, mutta arvaahan olenko kerinnyt, nauraa hyväntuulinen Ahonen.
Lomien loppuminen ja koulujen alkaminen on väkisinkin näkynyt asiakasmäärissä, mutta Ahonen on valmiina syksyn ja talven tulemiseen luottavaisin mielin. Monet kyläläiset ovat luvanneet kannattaa omaa pientä kyläkauppaa isojen markettien sijaan. Kauppa on myös kyläläisten kohtaamispaikka ja nykyään myös kylän ainoa kahvila.
-Täältä puuttuu se isojen markettien kiire. Meistä on mukavaa ja meillä on aikaa jutella ihmisten kanssa. Monille on tullut myös positiivisena yllätyksenä tämä meidän pieni kahvilapiste. “Ai saaks täältä kahviakin” on kuulunut monien suusta, kertoo Ahonen.
Pyhäjärven kyläkaupasta löytyy myös 98-oktaanista bensaa, veikkaus ja pullojen palautus. Monipuolista palvelua siis.
Kauppias yrittäjästä(kö) uusi kahvila/baarin pitäjä?
Toimeliaaseen kauppiaaseen on viimeaikoina yhdistetty myös kesällä sulkeutunut kahvila, joka sijaitsee osuuspankin kanssa samassa rakennuksessa. Ahonen toppuuttelee kuitenkin hieman ja kertoo, että kyseessä on ollut irtaimistokauppaa. Uutta kahvilaa ei siis ole tiedossa, ainakaan vielä.
-Ei pidä sulkea mitään mahdollisuutta pois, mutta toistaiseksi mennään näin. Nopeasti ne huhut täällä liikkuvat, nauraa Ahonen lopuksi.
Pyhäjärven kyläkauppa on auki päivittäin elokuun ajan. Syyskuusta lähtien sunnuntaisin suljettu.
Uukuniemen Niukkalassa vietettiin viime lauantaina 23.7 uuden Pyhäjärven kyläkaupan avajaisia.
Kaupan kohtala oli huolestuttanut kyläläisiä viime marraskuusta lähtien, kun Etelä-Karjalan Osuuskauppa päätti lopettaa Niukkalassa sijainneen Salen. Se oli kova pala purtavaksi muutenkin jo palvelut menettäneille uukuniemeläisille ja erityisesti niille, joilla ei ole autoa käytettävänä kaupassa käyntiin. Kiinteistölle löytyi nopeasti uusi omistaja, mutta seiniin ilmestyneistä lappusista huolimatta kauppa ei lupauksista huolimatta koskaan avautunut. Ei, ennen kuin kaupan nykyinen omistaja ja yrittäjä Tiina Ahonen kuuli asiasta. Ahonen päätti toimia ja laittaa hihat heilumaan. Häneltä meni ainoastaan kolme viikkoa kiinteistökaupoista kaupan avaamiseen.
-Viimeiset kaksi viikkoa ollaan tehty töitä urakalla, jotta kauppa saataisiin auki mahdollisimman nopeasti. Nyt on pää kuin Haminan kaupunki, nauraa väsynyt mutta hyväntuulinen Ahonen avajaispäivän päätteeksi ja kertoo viimeistelleen kauppaa läpi edellisyön. Kotona hän oli käynyt vain nopeasti saunassa, ennen kaupan avaamista aamulla kello yhdeksän.
Näky avajaisiin sankoin joukoin saapuneista kyläläisistä helpotti varmasti väsynyttä ja kovan työn tehnyttä Ahosta.
-Sisältä päin näytti, että ovella oli vain muutama ihminen, mutta kun sitten avasin ovet tajusin että pihahan oli ihan täynnä iloisia kyläläisiä. Tuntui jotenkin hassulta kun en itse tuntenut monia, mutta kaikki tuntuivat tuntevan minut. Niin lämpimästi ihmiset tervehtivät ja onnittelivat, Ahonen sanoo.
Pyhäjärven kyläkauppa tuo eloa Niukkalaan
Kaupan uudelleen avautumista oli Uukuniemellä odotettu pitkään ja hartaasti. Tästä kertoo jotain se, että Pyhäjärven kyläkaupan avajaispäivän aikana kävijöitä oli arviolta jopa tuhat henkeä. Suosio yllätti yrittäjä Ahosen täysin.
-Ihan järjetön määrä. En uskaltanut Riikan (Uimonen) kanssa välillä edes katsoa maitohyllyä kun jännitti miten tavarat riittävät. Hyvin kuitenkin riitti, vaikka tälläistä määrää ihmisiä ei oltu missään tapauksessa odotettu. Ainoastaan leivät loppuivat kesken, kertoo hämmästynyt Ahonen.
Yksi avajaisiin saapuneista oli Uukuniemen vapaa-ajan asukas Meri Laukkanen Helsingistä. Myös Laukkanen kertoo odottaneen kaupan avautumista pidemmän aikaa. Hänelle on tärkeää, että peruselintarvikkeet saa taas kätevästi omasta kyläkaupasta, eikä tarvitse lähteä ajamaan Kesälahdelle tai Saarelle. Kyläkauppa on myös Laukkaselle kiva paikka nähdä paikallisia ja tuttuja.
-Erittäin hieno juttu. Pyhäjärven kyläkauppa tuo taas eloa Niukkalaan, iloitsee Laukkanen.
Pyhäjärven kyläkauppa Uukuniemen Niukkalassa avoinna elokuun ajan ma-to 9-17, pe 9-19, la 9-14 ja su 10-15. Syksyllä aukioloajat hieman muuttuvat, seuraa kaupan ilmoituksia.
Uukuniemellä on puhuttu kylällä sijaitsevan ainoan kaupan kohtalosta viime marraskuusta saakka. Tuolloin Etelä-Karjalan Osuuskauppa päätti lopettaa Niukkalassa sijainneen Salen. Eekoo perusteli Salen sulkemista myynnin hiipumisella ja toiminnan tappiollisuudella, vaikka markkinointi ja kehittäminen oli ollut jo vuosia syystä tai toisesta olematonta. Samaan aikaan se investoi voimakkaasti Lappeenrantaan, Imatralle ja Parikkalan keskustaan. Kaupan sulkeminen oli kova isku koko Uukuniemen seudulle ja se kosketti erityisen kovasti niitä uukuniemeläisiä, joilla ei ole omaa autoa käytettävissään kauppa-asioihin.
Keväällä kyläläisten toiveet kaupan uudelleen avautumisesta nousivat, kun kaupan seiniin ja ikkunoihin ilmestyivät isot kyläkauppajulisteet. Taisipa jossain vaiheessa ovessa olla jo lappu aukeamispäivämäärästä. Toiveet kariutuivat kuitenkin nopeasti, kun mitään ei alkanut tapahtua ja lappukin hävisi. Uuden ostajan ja tulevan yrittäjän suunnitelmat kaatuivat syystä tai toisesta. Viimeisten kuukausien aikana kylällä on liikkunut jos jonkin moista huhua kaupan kohtalosta. Soppaan oli monesti sotkettu myös kaupan läheisyydessä sijaitsevan kahvila-baarin pitäjät. Kukaan ei kuitenkaan tuntunut tietävän varmuutta asioille. Huhut olivat huhuja. Nyt on toisin.
Uusi yrittäjä laittoi nopeasti hihat heilumaan
Kaupanmäellä on ollut viime päivinä kovasti säpinää, vaikka kahvila-baarikin on ollut suljettuna heinäkuun alusta lähtien. Säpinä johtuu siitä että kyläkaupalle on viimeinkin löytynyt uusi yrittäjä, Tiina Ahonen Lappeenrannasta, ja hän on pistänyt ripeästi hommat aluille. Siivoukset ovat juuri meneillään ja Ahonen toivoo pystyvänsä avaamaan kaupan pikimmiten.
-Päätös oli nopea. Juhannuksen tienoilla kuulin että kauppaan etsitään yrittäjää ja tässä nyt ollaan, kertoo Ahonen kesken kyläkaupan siivoamisen.
Uukuniemi ei suinkaan ole Ahoselle tuntematon paikka. Hänen miehensä suku on Uukuniemeltä kotoisin ja he viettävät paljon aikaa kylällä sijaitsevalla kesämökillään. Muutto Uukuniemelle onkin ollut pitkään jo mielessä kaupan alalla ja asiakaspalvelussa työskenneelle Ahoselle.
-Joka kerta kun ollaan mökillä käyty, niin on ollut todella vaikea lähteä takaisin kaupunkiin. Sitä vain haluaisi jäädä tänne. Nyt sitten tuli tilaisuus jota ei voinut olla käyttämättä. Jos ei yritä, ei voi tietää, pohtii Ahonen.
Kauppaa on tarkoitus pitää auki ympäri vuoden, sillä varauksella että myös hiljaisena talvikautena asiakkaita riittää. Ahonen toivoisikin hyvää vuorovaikutteisuutta kyläläisten kanssa. Kauppa pysyy perinteisenä kyläkauppana. Ketjuihin hän ei aio lähteä mukaan.
-Toivoisin että paikalliset kertoisivat toivomuksensa aukioloajoista ja valikoimasta, Ahonen sanoo.
Tarkkaa päivämäärää hän ei pysty vielä kaupan aukeamiselle kertomaan, mutta lupaa sen tapahtuvan lähiaikoina.
-Malttakaa vaan odottaa, kyllä se vielä aukeaa, nauraa hyväntuulinen Ahonen samalla kauppaa ehostaen.
-TT
Uudesta yrittäjästä ja kyläkaupasta kuulemme lisää myöhemmin kesällä. Seuraa Uukuniemen Seudun Sanomia.
Parikkalan Koitsanlahdella sijaitseva Iloisen Pässin maalaispuoti vietti lauantaina 18.6. nelivuotissyntymäpäiviään. Juhlapäivää vietettiin Pässin perinteisen mallin mukaan, eli hyvän musiikin ja ruoan parissa. Ruokana oli onnellisen possun koipea kokonaisena palvattuna, kasvislisäkettä ja salaattia. Esiintymään oli saapunut valloittava akustinen naistrio Kantriseireenit Rääkkylästä. Talo oli tupaten täynnä ihmisiä ja tunnelma erittäin rennon letkeä.
Ronskin romanttinen ja viehkeä naistrio Rääkkylästä
Vuonna 2012 perustettu Kantriseireenit soittaa suomenkielistä kantria. Sanoitukset ovat humoristisia ja rytmi mukaansatempaavaa. Kantrihenkinen tyttöbändi on Suomessa erikoisuus.
-Harrastuksesta tämä lähti nelisen vuotta sitten. Päätimme Tiinan (Huusko) kanssa mennä vähän niin kuin perse edellä puuhun. Kaikki lähti siitä kun olin menossa Kris Kirstoffersonin keikalle. Minulla oli ylimääräinen lippu jonka lauluntekijä Markojuhani Rautavaara osti. Olin kääntänyt kantribiisejä suomeksi ja tehnyt sanoituksia. Päätin ottaa ne mukaan keikalle ja näyttää Markojuhanille, muistelee Kantriseireenien laulaja ja autoharpun soittaja Kirsi Vento.
Rautavaara piti lukemastaan. Eikä aikaakaan, kun Seireenit olivat studiossa nauhoittamassa kappaletta Maaseutumusiikkia vol. 2 kokoelmalevylle. Tämän jälkeen keikkaa on tehty säännöllisen epäsäännöllisesti ja hieman rauhallisemmalla tahdilla. Ensimmäinen levy odottaa vielä tulemistaan, vaikka kysyntää sille olisi.
-Olemme tämmöisiä hidastempoisia maalaisia, nauraa bändin rempseä kitaristi Mammu Koskelo.
-Ois se levy hyvä saada tehtyä. Tässä vaan on kaikilla paljon muitakin projekteja, kertoo Vento.
Samaan aikaan haastattelun keskeyttää musiikista ja juomatarjoilusta selvästikin nauttinut herrasmies.
-Hienosti veditte! Teillä oli se yks ihan tosi hyvä biisi. Laittakaa se Youtubeen, ohjeistaa uusi fani.
Naistrio kiittää miestä ja kertoo että Youtubesta löytyy jo paljon bändin biisejä. Herrasmiehellä on kuitenkin vielä sanottavaa.
-Joskus oon maksanu 30 euroa keikasta ja ollut tosi huono. Mut tää oli hyvä!
Miehen kommentit naurattavat naisia. Keikka on ollut onnistunut ja paikka tehnyt vaikutuksen.
-Ollaan aikaisemmin ajettu ohi, mutta ei pysähdytty. Tosi ihana paikka, kertovat naiset yhteistuumin.
Omien sanojensa mukaan ronskia mutta romanttista suomikantripoppoota kuullaan siis varmasti uudestaan tällä seudulla tulevaisuudessa. Infoa bändistä ja tulevista keikoista voi seurata facebookista osoitteesta: https://www.facebook.com/Kantriseireenit-467350983355746/
Tuntui kuin Uukuniemi olisi herännyt jälleen eloon pitkältä talviuneltaan lauantaina 28.5, kun Papinniemen leirintäalueella vietettiin kesäkauden avajaisia. Pyhäjärvi kimmelsi upeasti auringon laskiessa, karismaattinen miesääni loi tunnelmaa, ruoka oli hyvää ja seura mitä mainiointa. Papinniemi ei pettänyt tälläkään kertaa.
Terassin uusi lasitus kerää kehuja
Papinniemen avajaiset ovat monelle varma kesän merkki. Upealta terassilta haetaan ensimmäinen sysäys kesäfiilikseen. Ihmisiä kävi alueella mukavasti pitkin päivää ja tupa tuli täyteen, kun illan esiintyjä Harri Marstio aloitti soitantansa klo 22.
Mielenkiintoa avajaisille loi varmasti myös kevättalvella tullut tieto Papinniemen myymisestä uudelle (mutta tutulle) pitkäaikaiselle yrittäjälle Niko Hälvälle.
Hälvä oli ennättänyt jo lyhyessä ajassa tehdä alueelle pieniä näkyviä muutoksia. Terassi oli saanut ylleen lasituksen. Se oli toivottu lisä Suomen suven oikullisille säille, lisäksi pihan laajennetulta anniskelualueelta löytyi esiintymislava ja ulkoilmaterassi. Ravintolasta voi nykyään ostaa lähiruokatuotteita sekä paikallisia käsitöitä.
Onnistunut tapahtuma ja kävijöiltä tullut positiivinen palaute lämmittivät yrittäjä Hälvän mieltä.
-Todella hyvät fiilikset! Ihmisiä kävi päivän aikana toista sataa ja meininki oli hieno. Täytyy nostaa hattua myös työntekijöille, sillä he olivat periaatteessa ensimmäistä päivää töissä ja kaikki sujui loistavasti. Täytyy olla tyytyväinen, sanoi Hälvä.
Uukuniemi ja Papinniemen leirintäalue ensikertalaisen silmin
Leirintäalueella on paljon vakioasiakkaita. Ensikertalaisiakin kuitenkin aina löytyy. Heihin kuuluvat avajaisissa esiintynyt artisti Harri Marstio sekä Haminasta paikalle saapunut Sami Takanen.
-Kavereiden kautta tänne päädyin. Paikan nimen olin kuullut, mutta muuten ei ollut minkäänlaista tietoa mitä täällä on, kertoo Takanen.
Papinniemen leirintäalueen kauneus sykähdytti Takasen, vaikka saapuessaan Uukuniemelle loputon metsämaisema alkoi epäilyttää.
-Mietin jo että mihinköhän olen lähtenyt, kun matkalla oli pelkkää metsää ja metsää. Keskellä ei mitään sitten näin upea paikka. Vau, todella siistiä, ihasteli Takanen.
Myös Marstion karismaattinen miesääni iski Joensuussa opiskelevaan Takaseen. Monet Marstion soittamat kappaleet olivat tuttuja suomalaisesta laulaja/lauluntekijä tyylisestä musiikista pitävälle Takaselle. Hän oli haltioissaan.
-Olen myyty. Sopii erinomaisesti tähän iltaan. Tulee hieman mieleen…
Yllättäen Takasen puhe keskeytyy humaltuneen miehen kaatuessa hänen viereensä.
-….Vesku Loiri, jatkaa ja nauraa Takanen samalla maasta nousevaa miestä vilkaisten.
Hän kertoo tulevansa ehdottomasti uudestaan Uukuniemelle.
-Ehkä jo juhannuksena, paljastaa Takanen ja vinkkaa silmää.
Myös toinen Uukuniemen ensikertalainen, avajaisten artisti Harri Marstio, piti näkemästään ja kokemastaan. Vaikka itikat kiusasivat kertoi Marstio viihtyvän Uukuniemellä.
-Ihmisluonto on jotenkin toisenlainen täällä. Todella leppoisa meininki.
-Toivon menestystä yrittäjälle. Uskomattoman hieno paikka tämä on, lopettaa Marstio.
TT
Leirintäalueen aukioloajat ovat kesäkuun puoleen väliin saakka seuraavat: ma-to 9-18 , pe-la 9-22, su 10-18. Kesäkuun puolen välin jälkeen aukiolot muuttuvat pidemmiksi. Puh. 040 7369852.
Juhannusaattona 24.6 Papinniemessä vietetään perinteistä juhannusjuhlaa. Kokko klo 20. Esiintymään tulee Marko Haavisto ja Poutahaukat. Tarjolla siis perinteiset juhannustanssit. Showtime klo 22. Liput 15 euroa.
Juhannuspäivänä 25.6 Papinniemessä esiintyy klo 22 Kari Peitsamo. Liput 10 euroa.
Kevät on jo pitkällä, järvivesi lämpenee ja kesä sen kuin lähestyy. Kohta ovat metsät täynnä marjoja, vilja kasvaa pelloilla ja ahti antaa antejaan.
Terveellinen ruokavalio on nyt in ja superruoat ovat suosittuja. Luontaistuotekaupoista ostetaan entistä enemmän kaukomailta tuotuja tuotteita kuten gojimarjoja, macajuurta, incamarjoja ja raakakaakaota. Metsät, järvet ja pellot ovat kuitenkin myös puhdasta ja turvallista superruokaa pullollaan.
Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät lauantaina 14.5 Kummunkorkea koululla Pohjolan Superruuat lautaselle –kurssin. Kurssille oli saapunut 15 aikuista ja 2 lasta.
Asiantuntija ja kurssin vetäjä Sari Paajanen luennoi aluksi Maa- ja kotitalousnaisten “Superruokaa Pohjolasta hankkeesta” sekä superruokien ja Pohjolan ruokavalion eduista. Tämän jälkeen kurssilaiset pääsivät valmistamaan herkullisen lähiruokamenun, jota sitten lopussa yhdessä maisteltiin. Menu sisälsi muun muassa härkäpapu-juurespihvit kermaviilikastikkeella, siemennäkkileipää punajuuripestolla ja ketunleipäpannacottaa.
Vaikka välillä keittiössä tuntui olevan hieman ahdasta, se ei latistanut tunnelmaa. Ruokaa tehtiin hymyssä suin ja toisten kanssa rupatellessa. Paajasella riitti kiirettä, sillä ohjeita piti jakaa puolelta toiselle.
-Oikein hyvin on kurssi sujunut ja mukavasti saatiin tänne ihmisiä, kertoo Paajanen opastaen samalla kuinka hauki fileroidaan.
Gran Canarialta Anttosenmälle muikkuja syömään
Kummun Korkeakoululle olivat saapuneet myös viimeiset kuusi talvea Las Palmasissa, Gran Canarialla, viettäneet Esko Berg ja Irma Kuisma-Berg.
-Tulimme käymään syntymäpesällä Anttosenmäellä, josta 60-luvulla tuli lähdettyä työn perässä Helsinkiin, selventää Esko Berg.
Berg ja Kuisma-Berg kertoivat saaneensa kurssilta paljon hyvää ja hyödyllistä informaatiota. Vaikka pariskunta viettääkin talvet Atlantin valtameren äärellä, ei kalaruokia ole Las Palmasissa hirveästi tarjolla.
-Muikkua ja ahventa tuleekin sitten syötyä paljon silloin kun olemme täällä, kertoo Berg.
Maa- ja kotitalousnaisten 2-vuotinen hanke
Maa- ja kotitalousnaiset haluavat 2-vuotisella “Superruokaa Pohjolasta” hankkeellaan jakaa iloa lähiruoasta kaikkien ulottuville.
-Meille tuputetaan ulkolaista ruokaa, jonka kasvatuksessa on käytetty torjunta-aineita. Pyrimme hankkeellamme tuomaan esille sen, että todellinen superruoka ja terveellisempi vaihtoehto löytyy läheltä, kertoo Paajanen.
Hän jatkaa, että Pohjolassa tuotetaan puhtaita elintarvikkeita, sillä kylmän talven ansiosta kasvinsuojeluaineita ei tarvitse käyttää yhtä paljon kuin lämpimissä maissa.
Superruoalla tarkoitetaan erittäin ravinnetiheitä luonnon ruoka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä mahdollisimman paljon mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja, kuten marjat, villivihannekset, viljat, kalat ja kasvikset.
Pohjolan keittiö onkin viime aikoina nostanut suosiotaan maailmalla sen herkullisuuden ja terveellisyyden takia. Jos Pohjolan ruokavaliota noudatetaan suositusten mukaan, sillä on hyviä terveysvaikutuksia. Myös luonto ja lompakko kiittävät, kun syömme lähellä tuotettua ruokaa. Juurekset, kaalit ja marjat ova hyvin edullisia, eikä energiaa kulu turhaan kuljetukseen. Ilmastonvaikutukset pienenevät, kun vaalitaan lähellä tuotettua, sesonginmukaista ruokaa.
Voidaankin sanoa että innostus superruokia kohtaan on paluuta juurille; tehdään ja opitaan tekemään ruokaa tuoreista ja terveellisistä lähiraaka-aineista.