Kategoriat
Arkistot

Pappari palvelee vielä perjantaina ja lauantaina

 

Papinniemen leirintäalueen kesä on ollut paras vuosikausiin. Iso kiitos kuuluu tottakai helteisille päiville, mutta myös Papparin monipuoliselle ohjelmatarjonnalle sekä lisääntyneille aktiviteeteille. Aina toukokuun loppupuolella vietetyistä kesäkauden avajaisista lähtien ovat Pyhäjärven upeat hiekkarannat olleet lomalaisia tupaten täynnä, eikä tyhjillään olevia mökkejä tai karavaanaripaikkoja ole juuri näkynyt. Ja vaikka juhannukseksi säät hetkellisesti muuttuivat sateiseksi, ei se yrittäjä Niko Hälvän mukaan kävijämääriin suuremmin vaikuttanut. – Kaikista kesätapahtumista juhannus erottuu aina edukseen ja niin oli myös tänä vuonna, Hälvä kertoo. Tänä kesänä vapaa-ajanviettoaktiviteetteja on ollut leirintäalueella aiempaa runsaammin. Frisbeegolf-radan lisäksi tarjolla on ollut muun muassa sup-lautailua ja melontaa. Tapahtumailtoina “alkulämpöä” on voinut ottaa karaokea laulamalla. Kesäkuun alussa Pappariin rantautui myös saunalautta, joka on toiminut myös lisämajoitustilana. Sitä on voinut vuokrata kelluvana kahden hengen mökkinä.  -Ensi kesän tavoitteena on, että lautalla pääsee seilaamaan pitkin Pyhäjärveä. sanoo Hälvä. Virallisia kesäkauden päättäjäisiä vietettiin viikko sitten, mutta otollisista terassikeleistä johtuen Papinniemen ravintola on auki vielä tänään perjantaina ja lauantaina. – Mökkejä voi toki vuokrata myös syksyllä ja talvella, ja caravan-alueellekin pääsee talven tuloon asti kunhan tekee varauksen ennakkoon, kertoo Hälvä.

Papinniemen ravintola auki perjantaina 7.9. klo. 18-22 ja lauantaina 8.9. klo. 10-22.  

 

K.L.


Kyläkauppa vaarassa loppua

 

Uukuniemellä Niukkalassa kyläkaupan tulevaisuus on jälleen vaakalaudalla. Asiasta tiedotettiin ensimmäisen kerran viime torstaina kaupan omilla Facebook-sivuilla. Yrittäjäpariskunta Mirva ja Kare Palmu aloittivat kyläkaupan pyörittämisen viime vuoden lokakuussa Tiina Ahosen siirryttyä työskentelemään muualle. Samalla kaupan nimi muuttui Pyhäjärven kyläkaupasta Uukuniemen Pitäjän kyläkaupaksi.Heinäkuussa kauppiaiden Ylelle antaman haastattelun mukaan vastoinkäymisiä talven ja kevään aikana on aiheutunut muun muassa hajonneista kylmälaitteista. Huonoimpina päivinä talvikauden päivämyynti on niin ikään saattanut jäädä noin 250 euroon. Yrittäjät myös kertoivat, että tuotteiden menekkiä on ollut vaikea arvioida ja siksi hyllyt ovat toisinaan olleet tyhjillään. Asiakkaat puolestaan olisivat halukkaita kannattamaan oman kylän kauppaa, jos tuoreita peruselintarvikkeita olisi varmasti saatavilla. Ilmoitus kaupan mahdollisesta loppumisesta on aiheuttanut paljon keskustelua esimerkiksi Facebookissa. Sunnuntaina pidetyn palaverin jälkeen kauppiaat tiedottivat, että edellytykset kaupan jatkumiselle ovat selvityksen alla. Näin ollen kaupan ovet pysyvät kiinni ainakin 27.8.-9.9.

 

 

K.L.

 


Niukkalan kaupan monet kasvot

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on ollut myös Niukkalan kaupalla. Vaikka kauppa-rakennus on vuosien saatossa kokenut muodonmuutoksia, on sijainti kuitenkin pysynyt samana. Kaupan historia ulottuu jo aikaan ennen sotia, mutta varsinainen “kulta-aika” alkoi 50-luvulla, jolloin paikallinen “marketti” kantoi nimeä Maaseudun Osuuskauppa.

Maaseudun Osuuskauppan kaupanhoitajana aloitti Veikko Kupiainen. Muita työntekijöitä oli kaksi. Työhakemuksia ei tuohon aikaan juuri lähetelty, vaan paikkaa haettiin marssimalla suoraan sisään ja tiedustelemalla töitä. Niin teki myös Aune Tiainen. – Muistan sen kuin eilisen päivän kun ensimmäisen kerran menin kauppaan, niin kovasti jännitti. Kysyin Kupiaiselta töitä ja sanoin heti kättelyssä, että laskento on vain 7. Kupiainen totesi, että ei se ole se numero mikä merkitsee, käytäntö sen aikanaan näyttää. Ja niin sain työpaikan, Tiainen kertoo. Suurin osa tuotteista myytiin irtotavarana. Maito tuotiin suoraan tilalta tonkissa joista se sitten myytiin litramitalla. – Sokeri, ryynit ja jauhot säilytettiin suurissa laareissa joista sitä sitten pakattiin pusseihin kulloinkin tarvittava määrä. Sillit tulivat suurissa tynnyreissä ja kahvikin jauhettiin paikan päällä, kertoo Tiainen. Lihatuotteista suosituin oli teemakkara. – Lakipykälät eivät vielä ensimmäisen kaupan aikaan olleet kovin tiukat. Oikeastaan niitä ei tainnut pahemmin edes olla, Tiainen naurahtaa. – Kaupan pihalla oli tupakkapenkit, johon ukot aina aamulla kerääntyivät postia odottelemaan. Toisinaan sitä savua oli kaupassa ihan sinisenään. Savonlinnasta tuli postikuljetus linja-auton mukana josta se sitten jaettiin kesäisin kaupan pihalla ja talvisin kaupan sisällä.

Ruokatavaroiden lisäksi kaupassa myytiin myös lääkkeitä, muun muassa “hotapulveria”, joka auttoi esimerkiksi päänsärkyyn. – Pakkauksenkin muistan selvästi. Siinä oli Intiaanin kuvia koristamassa paketin kantta, Tiainen kertoo. Työntekijöiden päivät olivat pitkiä. Kauppa aukesi jo aamulla klo. 8, vapaapäiviä ei ollut eikä ylitöistä maksettu. – Myös siivous kuului myyjien työnkuvaan.

Maaseudun Osuuskaupan yhdistyttyä Parikkalan Osuuskauppaan muuttui nimi Kaakonmaaksi. – Aiemmin Parikkalan Osuuskauppa oli niin kutsuttu pääliike ja varasto, josta osa tavaroista toimitettiin aina meille tänne Niukkalaan, sanoo Tiainen. Kaakonmaan jälkeen tilalle tuli Etelä-Karjalan Osuuskauppa eli Eekoo. – Tuolloin myynnissä oli myös rakennustarvikkeita, lannoitteita ja eläinten rehuja.

Tiainen lopetti työt myyjänä täytettyään 60 eli 24 vuotta sitten. Kaiken kaikkiaan työura kesti 40 vuotta. – Onhan tämä muutos ollut melkoista verrattuna alkuaikoihin. Toisaalta silloin tuli ruoka läheltä, suoraan tiloilta, toisaalta taas työntekijöiden oikeuksia ovat nykyisin liitot turvaamassa, Tiainen pohtii.

 

Ensimmäinen kauppa ennen sota-aikaa. Kuva: Aune Tiainen
Maaseudun Osuuskauppa. Vasemmalla Aune Tiainen ja vieressä kaupanhoitaja Veikko Kupiainen. Kuva: Aune Tiainen
Parikkalan Osuuskauppa 1958, joka toimi myös keskusvarastona. Kuva: Aune TIainen
Osuuskauppojen yhdistyttyä nimi vaihtui Kaakonmaaksi. Kuvassa Kalle Karjalainen. Kuva: Aune Tiainen
Etelä-Karjalan Eekoo. Kuvassa Tiainen töissä viimeistä päivää ennen eläkkeelle siirtymistä. Kuva: Aune Tiainen
Lihat jauhettiin ja leikattiin paikan päällä. Kuva: Aune Tiainen
Kauppias Seppo Hietanen (oik.), kesätyöntekijä Kirsi Karjalainen, Anna-Liisa Ruusunen, Aune Kaljunen ja Aune Tiainen. Kuva: Aune Tiainen.
Remontin jälkeen nimikin vaihtui Saleksi.
Ennen nykyistä Uukuniemen Pitäjän Kyläkauppaa rakennus kantoi nimeä Pyhäjärven kyläkauppa.

 

K.L.


Kyläkaupalla virittäydytään joulutunnelmaan!

 

Enää reilu kuukausi aikaa jouluaattoon, joten jouluiseen tunnelmaan on jo lupa alkaa virittäytymään. Myös Uukuniemen Pitäjän kyläkaupalla ovat joulutohinat käynnistyneet, ja tuleviin joulumarkkinoihin valmistautuminen on hyvällä mallilla. – Joulumarkkinoita vietetään meillä 8.-9.12. Toimentuvan lisäksi myyjiksi ovat tulossa  ainakin Martat, Kästyö Anne, Suurtuvan tila ja paikallisia leipuri- ja käsityötaitajia, kertoo Mirva Venäläinen. – Lisäksi Mikkelistä on tulossa myyjä itse tehtyjen kynttilöiden ja muiden käsitöiden kera. Markkinamyyjäksi ehtii vielä hyvin ilmoittautumaan. Paikkavarausmaksua meillä ei ole, mutta omat pöydät tai myyntikojut olisi hyvä tuoda itse, Venäläinen sanoo.

Tarjolla tulee olemaan myös kahvia, glögiä sekä suolaista ja makeaa purtavaa. Jouluisesta musiikista vastaa kylän oma muusikko Jamppa. – Toivotaan, että pukkikin tulisi piipahtamaan, vinkkaa Venäläinen. Jouluruokavarauksia kannattaa jo tehdä mikäli mielii varmistaa kinkun joulupöytään. -Myös joulupöydän somisteita, kynttilöitä ja servettejä ehtii  tilaamaan, sanoo Iiris Venäläinen. Kukkatilauksia pystyy tekemään sekä itsenäisyyspäiväksi että jouluksi. Listat kukista kuvien kera ovat nähtävillä kyläkaupalla.

Jouluradio soi kyläkaupalla ympäri vuorokauden ja jouluihmisiksi vannoutuneet kaupan tonttutytöt iloitsevat lumen tulosta. – Joulunajan aukioloajat ovat vielä mietinnän alla, mutta niistä tiedotetaan mahdollisimman pian. Seurantaan kannattaa laittaa myös kaupan Facebook- ja Instagram-sivut, joita päivitämme ahkerasti, kauppiattaret sanovat.

 

Jouluradio soi! Kyläkaupan ihanat “tonttutytöt” sekä ” joulupukki” odottavat innolla lähestyviä joulumarkkinoita.
Herkkua on siinä monenlaista…ja korttia myös!
Suklaakalenterien lisäksi kyläkaupalta löytyvät myös perinteisemmät kuvakalenterit.

K.L.


Hyvän mielen syysmarkkinat

Aurinkoinen syyssää, joukko iloisia ihmisiä, paikallisia herkkuja ja käsitöitä sekä livemusiikkia. Tätä kaikkea oli tarjolla lauantaina Niukkalassa, kun Pyhäjärven kyläkaupan markkinat kokosi yhteen väkeä pitäjän alueelta ja naapurikunnista. Vielä viikon verran kauppiaana toimiva Tiina Ahonen iloitsi siitä, ettei perjantain sateista enää ollut tietoakaan. – Kyllä tämä keli hyvää lupaa, uskoisin että vähintäänkin saman verran saamme kävijöitä kuin vuosi sitten, Ahonen tuumaa.

Uukuniemen Martat olivat ahkeroineet muun muassa kauniita kransseja ja leivonnaisia, Marjatila Hallikaisen myyntikojulta voi ostaa herkkuja juotavassa ja syötävässä muodossa ja Suurtuvan Tilan kojulta löytyi lämmikettä tulevaa talvea varten vaikka lampaantaljan muodossa. Muiden myyntipisteiden antimia unohtamatta!

Kästyö Annen koju oli todellinen väripilkku! Huovutettujen hattujen lisäksi myytävänä oli trikoopipoja kymmenissä eri kuoseissa ja väreissä, korvakoruja, avaimenperiä jne. Rautjärveltä paikalle saapunut yrittäjä kertoi jättäneensä perjantain sateen vuoksi Parikkalan hämärän kaupan illan väliin ja saapuneensa Niukkalaan jo illalla. – Emme ole täällä vielä aiemmin olleetkaan, hän sanoo.

Musiikillisesta tarjonnasta vastasi hiljattain uukuniemeläistynyt muusikko Jarmo Moilanen. joka oli edellisiltana vetänyt keikan myös Parikkalassa.  Myös kaupan sisällä käy huiske. Tarjolla on Pyhäjärven kyläkaupan henkilökunnan “läksiäiskahvit” ja tiskin takana häärivät sekä Riikka Uimonen että kaupan kesävahvistus Päivi Nevalainen.

Pyhäjärven Kyläkauppa palvelee vielä ensi viikon Ahosen vetämänä, jonka jälkeen uudet tuulet puhaltavat Niukkalan mäellä.

Kauppias Tiina säteili kilpaa auringon kanssa.
Halloween -keksejä, villasukkia, sienisadon antimia ja vaikka mitä muuta…
Päivin (Nevalainen) kakut tekivät myös kauppansa.
Suoraan Suurtuvan Tilalta: taljoja, tumppuja ja lihajalosteita.

Keikkaa pukkaa! Muusikko Jarmo Moilanen piristi soitollaan markkinaväkeä.
Todellista väriloistoa. Kästyö Anne Rautjärveltä.
Juomia, hilloja ja muita herkkuja Marjatila Hallikaiselta.
Miten olisi tossut Suomi 100 -juhlavuoden malliin tai kettukarkkivillasukat?
Uukuniemen ihanat ja energiset Martat.
Kaupan sisällä kahvitarjoilusta vastasivat Riikka Uimonen ja Päivi Nevalainen.

K.L.


Silloin niitetään kun heinä on kuivaa. Urakoitsijoiden kesät etenevät sään ehdoilla.

 

Jälleen on yksi peltoalue niitetty. Timo Sairanen hyppää alas traktorista ja suuntaa katseen jo seuraavalle pellolle. – Sään mukaan on nyt elettävä, silloin painetaan vaikka yötä päivää jos luvassa on poutaa, sanoo Sairanen. Jo toisen polven urakoitsija on koulutukseltaan metsäkoneenkuljettaja. Isänsä Sepon urakointifirmassa Timo aloitti työt heti traktorikortin saatuaan. -Johan siitä on aikaa jo melkein 15 vuotta, tuumii 29 -vuotias Sairanen. – Omat koneet hankittiin 2004 ja tällä hetkellä käytössä on neljä traktoria, hakkuukone ja ajokone, hän jatkaa.

Sairasten pääasiallinen toiminta-alue ulottuu Saaren pohjoispäästä Uukuniemelle ja Kesälahden puolelle. Maatalouspuolella on 15 vuoden aikana kuitenkin tapahtunut paljon ja se näkyy myös urakoitsijoiden työssä. – Parhaimpina kesinä paalimäärä on ollut siellä 10 000 paikkeilla, nyt se on arviolta noin 4000, Sairanen kertoo. – Useat tilat ovat lopettaneet toimintansa kun isäntien ikääntyessä ei jatkajia ole löytynyt. Kymmenet tilat ovat myös siirtyneet vähitellen luomuun mikä vähentää esimerkiksi kasvinsuojelutyötä. Lisäksi nuorilla isännillä on intoa niin paljon, että he hankkivat omat koneet, naurahtaa Sairanen.

Heinänteon lisäksi urakoitsijoiden työnkuvaan kuuluu muun muassa kivenkeruuta ja puunkorjuuta. – Metsäkonetyöt ovat itselle mieluisimpia ja siihen olen koulunkin käynyt, toteaa Sairanen. – Hakkuut ja puunkorjuut ajoittuvat syksystä kevääseen ja työpäivät ovat silloin säännöllisempiä. Kesällä pellolla saatetaan painaa vaikka kolme vuorokautta putkeen jos isännät ilmoittavat, että nyt on tultava. Kesäkuu on ehdottomasti se kaikkein kiireisin kuukausi koko vuodessa, Sairanen kertoo.

Saarella asuvan Timon perheeseen kuuluu puoliso sekä 1,5v ja 4v lapset. Kaikki vapaa-aika meneekin perheen kanssa oleillessa. -Sadepäivät ovat näin kesällä niitä “lomapäiviä”, tosin ei sitä oikein sittenkään osaa vain olla. Koko ajan on keksittävä jotakin puuhaa, Sairanen hymähtää.

Työnjako on Sairasen isännillä selvä: vanhempi isäntä Seppo hoitaa puunajot, kivenkeruun ja rikkakasvien ruiskutukset, Timolle puolestaan kuuluvat hakkuukonetyöt ja heinien niitot. – On tämä minulle sellaista kutsumustyötä kyllä, tähän on kasvettu pikkupojasta asti. Tehdastyö ei jaksaisi kauaa kiinnostaa. Mutta jos jostain syystä en olisi urakoitsijaksi ryhtynyt, olisin todennäköisesti hakeutunut armeijaan töihin, tuumii Sairanen.

Tulevaisuus näyttää, kuinka töitä riittää jatkossa. -Heinäkonepuoli on se arveluttavin, Sairanen sanoo. – Kaikki työ otetaan vastaan mitä tarjotaan. Mutta kyllä tässä nyt ainakin seuraavat 5 vuotta ollaan vielä tiukasti mukana, hän jatkaa. – Tämä on pitkälti istumatyötä ja se saattaa olla kropalle petollista. Toisten keho kestää paremmin ja toisille saattaa sitten tulla esimerkiksi selkäongelmia, Sairanen pohtii. – Ja koneidenkin pitäisi pysyä kunnossa!

Töitä on jatkettava ja traktori hyräytettävä käyntiin. Kiirettä pitää sillä säätiedotuksen mukaan poutaa on luvassa koko ensi viikoksi.

 

Timo Sairanen aloitti työt isänsä yrityksessä heti traktorikortin saatuaan. Työuraa on takana nyt jo 15 vuotta.
Kesäisin töitä tehdään kelien ehdoilla ja sopivan sään sattuessa jopa 28 tuntia yhtä soittoa.

 

K.L.


Pyhäjärven kyläkauppa etsii uutta kauppiasta

 

Pyhäjärven kyläkaupan kohtalo on nyt kysymysmerkin alla, kun reilun vuoden verran toimintaa pyörittänyt Tiina Ahonen palaa kutsumustyönsä pariin. Varsinainen kiinteistö ei ole myytävänä, vaan toiminta on tarkoitus laittaa vuokralle. Uutta kauppiasta on etsiskelty nyt sosiaalisen median ja puskaradion kautta. – Uskon, että potentiaalisin jatkaja olisi joku paikallisista tai vähintäänkin lähipiiristä, Ahonen sanoo. – Nyt elokuun ajan aukioloajat säilyvät ennallaan. Syyskuussa aukioloaikoja supistetaan, mutta niistä ilmoitetaan kyllä myöhemmin. Siihen vaikuttaa myös varastotilanne sekä se, saammeko jatkajaa ja millä aikataululla. Ehdottomasti aion olla mukana auttamassa mahdollista uutta yrittäjää toiminnan alkuvaiheessa, Ahonen jatkaa.

Jo aikoinaan Niukkalan Salessa työskennellyt Riikka Uimonen palaa takaisin entiseen työpaikkaansa Saaren Seolle. Ahonen puolestaan suunnittelee paluuta kukkakauppiaaksi. – Kunhan nyt ensin saadaan kyläkaupan tilanne selväksi ja kerätään hiukan voimia uusiin koitoksiin, hän pohtii. – Viihdyn Uukuniemellä ja aion jatkossakin olla täällä niin paljon kuin suinkin mahdollista, Ahonen painottaa.

Muutto Uukuniemelle ja kyläkaupan perustaminen on Ahoselta hatunnoston arvoinen suoritus johon ei kuka tahansa pystyisi. Uuden yrittäjän olisikin nyt helppo aloittaa, kun toiminta on valmiiksi käynnissä. – Lisäksi tässä olisi mahdollista laajentaa ja yhdistää mukaan esimerkiksi kahvilatoimintaa, sanoo Ahonen. – Tietysti iso tekijä kaupan säilymisessä on asiakaskunta ja se, kuinka paljon paikalliset esimerkiksi talvella kauppaa käyttävät. Osa ihmisistä ymmärtää tilanteen, osa taas ei, ja monella tuntuu kyllä olevan ajatuksia sekä ideoita kaupan kehittämiseen. Tässä on nyt mahdollisuus kenen tahansa kokeilla siipiään, toteaa Ahonen.

Mikäli kauppiaan pesti kiinnostaa tai tuttavapiiristäsi löytyy innokas yrittäjä, voi lisätietoja kysyä Tiinalta numerosta 0443379119. Käy myös jakamassa Pyhäjärven Kyläkaupan Facebook -julkaisua asiaan liittyen.

Pyhäjärven Kyläkauppa Facebookissa

 

Kauppias Tiina Ahonen (vas.) lupaa auttaa mahdollista uutta yrittäjää toiminnan alkuvaiheessa. Kuva: K.L.
Pyhäjärven kyläkauppa on palvellut asukkaita ja vasukkaita Niukkalanmäellä Ahosen voimin nyt reilun vuoden. Kuva: T.T.

 

K.L.


Biisoniareenan ovet aukeavat 1.7.

 

Juholan Biisoniareena avaa ovensa heinäkuun alussa, Uukuniemi-juhlaviikonloppuna. – Tarkoituksena on, että Biisoniareenasta tulisi paikka, jonnea sekä uukuniemeläiset että kesäasukkaat ja muut vierailijat voisivat kokoontua ja viettää kiireetöntä aikaa, sanoo Matti Laukkanen. Uukuniemen pitäjän oma “olohuone” on avoinna heinä-elokuun ajan päivittäin noin klo. 12 alkaen aina iltaan saakka. A-oikeuksilla varustetussa ravintolassa on tarjolla muun muassa biisonikeittolounas ruisleipineen, kahvia, munkkeja, karjalanpiirakoita, jäätelöä jne. Kahvittelun lomassa voi pelata vaikka lautapelejä ja lapsille puolestaan on pihapiiriin rakenteilla hiekkalaatikko.  -Kesän keittiövahvistus, helsinkiläisen Dom Bakery -elintarvikeyhtiön leipuri “Kaltsu”, tekee myös kakkuja tilauksesta, kertoo Laukkanen. Kahvilatuotteiden lisäksi Biisoniareenalle otetaan myyntiin paikallisten lähituottajien tarjoamia tuotteita. Myynti menee suoraan lyhentämättömänä tuottajille.

Heinä-elokuussa on jo muutamia tapahtumia, joiden tarkat päivämäärät ovat tiedossa. Vasukkaiden järjestämä Oopperaillallinen on 15.7. ja perinteeksi muodostunut Tenkasen konsertti 29.7. Lisäksi on joitain yksityistilaisuuksia, jotka eivät kuitenkaan rajoita kahvilan toimintaa. Biisoniareena tarjoaa myös majatalotyylistä majoitusta Niukkalan entisellä palvelutalolla. Hinta ei päätä huimaa, sillä petipaikka maksaa 10 euroa vuorokaudelta. Omat lakanat on tuotava mukaan.

Juholan Biisoniareena Facebookissa:

https://www.facebook.com/biisoniareena/

 

Lisätiedot ja varaukset:

040-5119646/ Matti

045-2565504/ Katri

Juholan Biisoniareenan kahvila avaa ovensa heinäkuun alussa.

 

 

 

 

 

K.L.


Maalari-Milla tekee kutsumustyötään

18 -vuotiaalla Milla Valtosella on muutamien kuukausien päästä edessään suuri päivä. Kaksoistutkintoa suorittavalla reippaalla nuorella naisella ovat opinnot jo loppusuoralla, ja alkukesällä ylioppilaslakin lisäksi juhlitaan pintakäsittelyalan perustutkintotodistusta. Millasta tulee maalari.

Ala on ollut selvä heti alusta asti. – Tykkään siitä, että työssä näkee heti oman käden jäljen. Eniten kiinnostavat ulkomaalaushommat, kuten esimerkiksi seinien ja kattopintojen maalaukset, Milla sanoo. Tällä hetkellä Milla on työharjoittelussa Imatran K-Raudan maalipuolella. – Monet pitävät tätä enemmän miesten alana, mutta itse asiassa meidän luokalla on vain 2 poikaa ja 8 tyttöä, hän kertoo.

Viittä vaille valmis maalari on nyt myös aloitteleva yrittäjä, sillä Milla tarjoaa maalauspalveluja Uukuniemen, Parikkalan ja lähikuntien alueella. – Ei minulla toisaalta ole mitään varsinaista rajaa minne en töihin lähtisi. Jos joku tarjoaa urakkaa Rovaniemeltä niin sinne sitten, Milla naurahtaa. Maalaushommissa apuna on myös Millan poikaystävä. -Se nopeuttaa huomattavasti etenkin suuremmissa töissä, hän toteaa. Maalauksen lisäksi kätevältä pariskunnalta luonnistuvat myös muut pintakäsittelytyöt.Tulevaksi kevääksi ja kesäksi Milla toivookin saavansa paljon yhteydenottoja ja työllistyvänsä heti yritystoiminnan alkumetreiltä lähtien.

Kutsumustyöstä kertoo myös motivaatio kaksoistutkinnon suorittamiseen. -En missään vaiheessa ole kokenut, että ylioppilastutkinnon suorittaminen yhdessä ammatillisen koulutuksen kanssa olisi vaikeaa. En ylipäätään keksi mitään muuta alaa tai työtä mikä tuntuisi yhtä omalta kuin tämä ala, Milla päättää.

 

DSC_0113
Iloinen ja reipas maalari Milla Valtonen on aloittamassa yritystoimintaa Etelä-Karjalan alueella.

ilmoitusMillaValtonen

K.L.


Syksyistä markkinahumua Niukkalassa

TEKSTI JA KUVAT: TT


markkinat_1

Pyhäjärven Kyläkauppa järjesti lauantaina 17.9 syksyisen markkinatapahtuman kaupan pihapiirissä Uukuniemen Niukkalassa. Torimyyjiä oli laidasta laitaan; kauppaa tehtiin esimerkiksi vaatteista, käsitöistä, leivonnaisista, lihatuotteista, makeisista ja kauneudenhoitotuotteista. Sateelta vältyttiin ja kyläläisiä oli saapunut paikalle varsin runsaasti.

Tapahtuman järjestäjä, kyläkaupan yrittäjä, Tiina Ahonen oli selvästikin tyytyväinen päivään.

Kauppias Tiina Ahosella (vas.) riitti jälleen kiirettä. Kahvi, pullat ja makkarat menivät kaupaksi markkinatapahtumassa.
Kauppias Tiina Ahosella (oik.) riitti jälleen kiirettä. Kahvi, pullat ja makkarat menivät kaupaksi markkinatapahtumassa.

-Tosi paljon on käynyt ihmisiä ja mukavasti on mennyt. Eilen illalla vielä mietin, että tuleekohan tänne ketään, sanoo Ahonen.

Hän kertoo saaneensa idean järjestää kyläkaupan markkinatapahtuman, koska kesä oli ohi eikä kylällä tuntunut oikein tapahtuvan mitään vähään aikaan. Oli aika saada kyläläiset taas liikkeelle. Ahonen otti aluksi yhteyttä keväällä kaupan pihassa piipahtaneelle vaatemyyjälle. Sana alkoi kiertää ja kohta myyjät ottivatkin itse yhteyttä Ahoseen.

-Moni kysyi että vieläkö mahtuu myymään. Sanoin että hyvin mahtuu, nauraa Ahonen.

Syksy, lomien loppuminen ja koulujen alkaminen on luonnollisesti hiljentänyt kyläkaupan arkea, mutta asiakkaita on silti kaupassa riittänyt tasaiseen tahtiin. Tapahtumia on kuitenkin hyvä järjestää silloin tällöin.

-Niin pysyy mieli virkeänä, tiivistää Ahonen.

Kaupasta löytyvä pieni kahvilapiste on ollut myös oiva lisä kaupan palveluihin. Kyläläiset kohtaavat toisensa kaupassa kahvikupposen äärellä.

Kaarina Jaatinen Parikkalasta tuli myymään Partylite-kynttilätuotteita sekä koruja.
Kaarina Jaatinen Parikkalasta tuli myymään Partylite-kynttilätuotteita sekä koruja.

-Vanhat ihmiset näkköö toisijaan, kertoo vierellä seisova vanhempi rouva.

-Pitikös meijän juuva tuplakahvit, kysyy puolestaan toinen rouva.

Uukuniemellä jälleen tuotteiden myynnissä

Parikkalasta kotoisin oleva Kaarina Jaatinen kuuli tapahtumasta tutun kautta ja päätti tulla Niukkalaan myymään Partylite kynttilätuotteita sekä koruja. Vaikka Jaatisen mukaan tuotteet hieman nihkeästi menivätkin kaupan, oli Uukuniemelle kuitenkin mukava jälleen tulla.

-Kävin aikanaan useasti pitämässä tuote-esittelyjä tuossa viereisessä kahvilassa joka näyttää nyt olevan jo kiinni, muistelee Jaatinen ja kertoo että on myynyt Partylite-tuotteita jo yli 12 vuotta ja korujakin jo kuusi vuotta.

Uukuniemen kyläkaupan avautumisesta Jaatinen oli mielessään vaikka harvemmin Parikkalasta tulee tehtyä kauppareissuja kunnan pohjoispäähän.

-Oli mahtavaa kuulla että kaupalle löytyi uusi yrittäjä. Tosi hieno ja rohkea veto, iloitsee Jaatinen.

markkinat_3

Myös Uukuniemellä asuvat, Suurtuvan tilalla lähiruokaa tuottavat, Jarno Tynkkynen ja Maaret Berg-Tynkkynen olivat tapahtumasta positiivisin mielin. Lammasfarmin lihatuotteet menivät hyvin kaupaksi.

-Keli sattui kohilleen. Viimeksi oltiin Tyrnimarkkinoilla myymässä ja siellä oli todella hiljasta huonosta kelistä johtuen, sanoo Jarno Tynkkynen.

Tynkkynen kertoo lopuksi että lampaanlihaa on mennyt tasaisesti pitkin kesää ja että he tulevat kyllä mielellään tapahtumiinkin myymään kun joku pyytää. Kauppias Ahonen tarttuu nopeasti Tynkkysen kommenttiin ja paljastaa järjestävänsä kaupalla seuraavaksi joulumyyjäiset.